Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » U Vatikanu se sprema zavjera protiv pape Franje

U Vatikanu se sprema zavjera protiv pape Franje

papa--franjBilo bi razumno posumnjati da oni kuju planove protiv njega jer su njegovim odlukama ugro┼żeni integritet i autoritet papinstva

U Rimu nije tajna da nekoliko kardinala ┼żeli da papa Franjo odstupi, i to zbog njegovih nedavnih poteza. Novinar portala The Spectator Damian Thompson u nedavnom ─Źlanku analizirao je Papine postupke u vezi s pri─Źe┼í─çivanjem razvedenih parova te zbivanjima koja su ti postupci potaknuli.

U nastavku prenosimo najzanimljivije dijelove njegove analize.

“Prve subote u velja─Źi u Rimu su osvanuli posteri koji ismijavaju papu i optu┼żuju ga da se mije┼íao u poslove skup┼ítina, uklanjao sve─çenike s pozicija, ukidao crkvene redove i sli─Źno.

Time se usmjerava pozornost na papinu “Godinu milosr─Ĺa”, u kojoj se Crkva trebala okrenuti prema gre┼ínicima i pru┼żiti im oprost.

No, to je i godina u kojoj je papa uklanjao protivnike. Smijenio je vo─Ĺe reda Franjevaca od Bezgre┼íne zbog tradicionalnosti, starije ─Źlanove Crkve koji su propitivali njegove dozvole ponovno o┼żenjenim i razvedenim ljudima da primaju pri─Źest, a preuzeo je i kontrolu nad Malte┼íkim vitezovima”.

Papa i kritike

“Vijest o sarkasti─Źnim plakatima obi┼íla je svijet, ali vrlo vjerojatno nije dirnula papu. Kao ┼íto njegovi kolege jezuiti vrlo dobro znaju, Jorgeu Bergoliu ne smetaju neprijatelji dok god misli da je u prednosti, ─Źime podsje─ça na uli─Źnoga borca.

No nemo─çni bijes uli─Źnoga plakata ne bi ga ni trebao brinuti. Trebao bi se zamisliti oko ┼íutnje kardinala i biskupa, koji su ga na po─Źetku pontifikata hvalili na svakome koraku”.

Planovi protiv pape

“Bilo bi razumno posumnjati da oni kuju planove protiv njega jer su njegovim odlukama ugro┼żeni integritet i autoritet papinstva. Sumnja se da bi oko 12 umjereno konzervativnih kardinala moglo povesti pobunu za odstupanje pape Franje.

Njihov je kandidat za novog papu kardinal Pietro Parolin, diplomat veteran i aktualni dr┼żavni tajnik, ┼íto je polo┼żaj koji kombinira du┼żnosti premijera i ministra vanjskih poslova. On je poprili─Źno mo─çan, a za razliku od pape Franje, nije sklon impulzivnim odlukama.


Papa Benedikt ostavio je mogu─çnost sljede─çim papama da sami izaberu ┼żele li odstupiti s du┼żnosti. Ali te┼íko da ─çe se tako ne┼íto ostvariti. U Vatikanu vlada vrlo veliko nezadovoljstvo zbog navedenih postupaka papa Franje, zato ┼íto se radi o pitanjima temeljnih postavki vjere.

Na kraju se uglavnom sve svodi na davanje pri─Źesti ljudima koji su se razveli pa opet o┼żenili ili su se o┼żenili za razvedenu osobu”.

Va┼żnost tih pitanja

“Mnogima nije jasno za┼íto je to toliko va┼żno, ali Katoli─Źka crkva se poziva na dijelove Biblije u kojima pi┼íe da je takvo postupanje preljub, iako je i sama u prethodnim stolje─çima ÔÇ×zaobilazilaÔÇť ta pravila.

No, u travnju pro┼íle godine Franjo je objavio dokument Amoris Laetitia dug 200 stranica, kojim se naizgled sla┼że s tom tradicijom, ali se u jednoj fusnoti parovima dozvoljava savjetovanje i odlu─Źivanje sa sve─çenikom.

I oko te je fusnote nastao sukob zbog suprotnih tuma─Źenja, a papa je na kraju odlu─Źio dati razvedenim parovima tu dozvolu.

Takvo neslaganje oko tuma─Źenja prijeti stvaranjem rascjepa izme─Ĺu liberala i konzervativaca u Katoli─Źkoj crkvi, a govori se da papa telefonira naokolo i tra┼żi potporu za svoje pozicije, poput kakvog ameri─Źkoga lobija.

Spremni na novog papu

Navodno ne nailazi na veliki odaziv, jer je kardinale i biskupe doveo u jako nezahvalan polo┼żaj. Dvije tre─çine diocezijskih biskupa nikako ne podr┼żava kaos za koji vjeruju da je nastao njegovom vladavinom.

Zato su spremni na novoga papu, ali jo┼í se ne zna kako bi se to moglo posti─çi. Na kraju mjeseca sveu─Źili┼íte Paris-Sud organizira konferenciju o kanonskom problemu o smjenjivanju hereti─Źkih papa, na kojoj se, izme─Ĺu ostalog, poziva na reviziju dokumenta Amoris Laetitia.

No, kanonskim se pravom te┼íko mo┼że protjerati papu Franju, pa nekima na pamet pada i prisila. Papa Franjo, za razliku od Benedikta, voli svoj polo┼żaj i vrlo vjerojatno ne─çe od njega odustati, a s druge strane postoji vrlo velik broj onih koji mu se ne ┼żele prikloniti. Tako da ─çe se parovi i dalje pitati ima li pravo njihov sve─çenik ili – njihov papa”, zaklju─Źuje Thompson.
 
(index.hr)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , ,