Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » NAPOKON ODOBRIO TRUMP: Njemačka povratila 300 tona zlata iz SAD-a gdje ih je na ‘sigurno’ pohranila tijekom Hladnog rata

NAPOKON ODOBRIO TRUMP: Njemačka povratila 300 tona zlata iz SAD-a gdje ih je na ‘sigurno’ pohranila tijekom Hladnog rata

zlato-njemackaNjemačka je proces vraćanja svog zlata pokrenula još 2013. godine, kada se plemeniti metal počeo povlačiti iz Francuske

Jedna od manje poznatih povijesnih činjenica je da je tadašnja država Zapadna Njemačka u vrijeme Hladnog rata svoje zlatne rezerve skrivala u inozemstvu zbog straha da bi u slučaju invazije svojih komunističkih susjeda ostala bez njih. Tako su zapadni Nijemci dragocjeni metal pohranili u Londonu, Parizu i New Yorku, gdje su glavna tržišta zlata.

Kako piše Mail Online ovih dana, sada ujedinjena Njemačka dogovorila se s novom američkom administracijom te je iz SAD-a dopremila pohranjeno zlato. Naime, Njemačka središnja banka objavila je da je prošli mjesec vratila 111 tona zlata koje je bilo čuvano u Federalnim rezervama u New Yorku. Naglasili su da je to posljednji dio od 300 tona čiji je transfer počeo još u rujnu prošle godine, ali se cijeli proces do sada držao u tajnosti.

Trenutna cijena 300 tona zlata na svjetskom tržištu iznosi $11,587,772,089.57.

Navedeno zlato Zapadna Njemačka zaradila je zahvaljujući trgovinskim viškovima u 1950-im i 1960-im godinama prošlog stoljeća te ga je odmah transferirala u SAD i zapadne zemlje zbog navedenog straha od SSSR-a i njezinih komunističkih satelita.

Njemačka je proces vraćanja svog zlata pokrenula još 2013. godine, kada se plemeniti metal počeo povlačiti iz Francuske. Do sada je iz Pariza vraćeno 105 tona zlata, a prema najavama do kraja ove godine iz glavnog grada Francuske trebalo bi biti vraćeno preostala 91 tona.

Kako je izjavio Carl-Ludwig Thiele, član upravnog odbora središnje banke – Bundesbank,: „Prijenosi su provedena bez ikakvih prekida ili nepravilnosti“. Dodao je da cijeli transfer ne bi prošao glatko da nisu naišli na razumijevanje Trumpove administracije. „Imamo odnos povjerenja“, rekao je Thiele.

Bundesbank je već doniijela oko 850 tona zlata kući iz Londona između 1998. i 2001. što je preračunato oko 32 milijarde dolara, ali je u Londonu još ostalo oko 432 tona ili 12,8 posto.

Njemačka, naravno, nije objavila nikakve detalje o tome kako se ova ogromna količina zlata transferirala put Frankfurta, ali možemo zamisliti koje su sigurnosne mjere pratile cijelu operaciju.

Carl-Ludwig Thiele na kraju je naglasio da je plan da svi transferi budu dovršeni do 2010. godine, ali o detaljima nije želio govoriti.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(dnevno.hr)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , ,