Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » MINISTAR LAVROV: Rusija nikome nije prijetnja, a rusofobija je već stara psihička bolest svjetskih naroda

MINISTAR LAVROV: Rusija nikome nije prijetnja, a rusofobija je već stara psihička bolest svjetskih naroda

lavrov-rusijaMinistar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov je na godišnjem sastanku ministara vanjskih poslova OESS-a osudio “mit o ruskoj opasnosti”

On je optužio “zapadne ratne huškače” da destabilizirati Europu.

“Samo dijalog ravnopravnih će stvoriti atmosferu potrebnu za objektivnu analizu vojnih potencijala (ruskih i zapadnih) u Europi”, naglasio je on na sastanku u Hamburgu.

“Hajde da zajedno vidimo što je i čije je na karti Europe.

Vjerujemo da će ta analiza uvjerljivo pokazati da je ruska prijetnja mit i tko je stvarna prijetnja”, rekao je, pozivajući se na proširenje NATO i raspoređivanja njihovih trupa na istoku, što je Moskva osudila u više navrata kao napad na njenu sigurnost.

Lavrov je također jasno ukazao na to da zapadna intervencija na Bliskom istoku destabilizira tu regiju i ugrožava europsku sigurnost, dok Rusija i Zapad odavno razmjenjuju optužbe za građanski rat u Siriji.

“Pošteno treba razgovarati o uzroku krize s migrantima u Europi koja je rezultat grubog miješanja u unutarnje stvari zemalja na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, što je dovelo do kaosa, do terorizma”, naglasio je Lavrov.

O sukobu u istočnoj Ukrajini, on je rekao da je Kijev sasvim smanjio mirovne napore odbijajući direktan dijalog s proruski pobunjenicima u Donbasu.

Suprotno Lavrovu, Pavlo Klimkin, šef ukrajinske diplomacije, oštro je kritizirao “rusku agresiju” i ponovno pozvao da se naoružana policijska misije OESS-a rasporedi u zoni sukoba i na rusko-ukrajinskoj granici.

Njemačka, koja je ove godine predsjedavala OESS-u, organizaciji nastaloj tijekom Hladnog rata da bi se ojačao dijalog Istoka i Zapada, ukazala je na pogoršanje odnosa u toj instituciji.

“Stupovi (OESS) se ruše, ton između Istoka i Zapada postaje sve oštriji”, ukazao je ministar vanjskih poslova Njemačke Frank-Walter Steinmeier.

“Moramo zajednički odgovoriti na nove izazove terorizma, ekstremizma, cybernapada. Moramo obnoviti izgubljeno povjerenje. “
 
(Tanjug)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,