Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » BILO JE I VRIJEME! Trump dao nalog da se drastično sreže financiranje Ujedinjenih naroda što bi značilo njihov kraj

BILO JE I VRIJEME! Trump dao nalog da se drastično sreže financiranje Ujedinjenih naroda što bi značilo njihov kraj

trump-unZaposlenici u američkom State Departmentu dobili su uputu da traže rezove u iznosu od 50 posto za programe UN-a koje financira SAD

To je potez bez presedana u dosadašnjoj povijesti UN-a koji pokazuje snažnu želju Trumpove administracije da se udalji od međunarodnih operacija koje služe (ili bi trebale služiti) održavanju svjetskog mira, koje su zaslužne za cijepljenje djece, koje nadziru potencijalne nuklearne programe u nekim državama, uključujući Sjevernu Koreju, i koje promoviraju mirovne konferencije od pitanja koja se tiču Sirije do onih koji se tiču Jemena, rekla su tri izvora za Foreign Policy.

Ova naredba za drastične rezove dolazi u vrijeme kada bi Bijela kuća u četvrtak trebala objaviti inicijalni prijedlog za državni proračun za 2018. godinu, a koji navodno uključuje rezanje troškova State Departmentu u iznosu od 37 posto, rezove za Agenciju za međunarodnu pomoć i druge programe međunarodne pomoći, uključujući one UN-a.

Prema službenim podacima, SAD na UN godišnje potroši oko 10 milijardi dolara, a svede li se taj iznos na upola manju stavku, to će predstavljati radikalan udarac za svjetsku organizaciju.

Nejasno je hoće li se na ovim rezovima u potpunosti inzistirati u prijedlogu budžeta za 2018., pogotovo u kontekstu prijedloga državnog tajnika Rexa Tillersona da se to obavi postupno, kroz razdoblje od tri godine. Navodno mu je Trump ostavio otvorene ruke da taj posao odradi kako i kada misli da je najbolje.

Ako do ovih rezova zaista dođe, mnogi programi UN-a našli bi se u velikim problemima, naročito održavanje mira kroz razne međunarodne misije, UNICEF i UN-ov program razvoja koji se financiraju iz budžeta State Departmenta.

Također bi mogli nastradati i UN-ove operacije za izbjeglice i Svjetski program za hranu, koje uz State Department financira i američko ministarstvo poljoprivrede koje izvozi GMO hranu po cijelom svijetu s ciljem pomoći unesrećenima i gladnima.

Richard Gowan, ekspert za UN u think tanku ECFR (Europsko vijeće za međunarodne odnose), smatra da bi ovakvi rezovi izazvali kaos, naročito u UNHCR-u koji u budžetu od 4 milijarde dolara 1,5 milijardi dobiva od SAD-a.

Ako multiplicirate rezove i u drugim humanitarnim agencijama, poput Svjetskog programa za hranu, praktički govorimo o potpunom slomu međunarodnog humanitarnog sustava u obliku u kojem ga poznajemo – zaključio je Gowan strahujući za svoju plaću.

<<>>UJEDINJENI NARODI – sekta koja štuje Lucifera i uspostavlja ‘univerzalnu religiju’
 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,