Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » MO─ć FARMACEUTSKIH KOMPANIJA: Lijekovi poskljupljuju i do 700 posto zato jer cilj nije stvaranje lijekova za siroma┼íne gra─Ĺane, ve─ç ostvarivanje rasta i profita

MO─ć FARMACEUTSKIH KOMPANIJA: Lijekovi poskljupljuju i do 700 posto zato jer cilj nije stvaranje lijekova za siroma┼íne gra─Ĺane, ve─ç ostvarivanje rasta i profita

lijekoviPod izgovorom da ─çe novac ulagati u istra┼żivanja i znanstvene studije, velike farmaceutske tvrtke su podigle cijene lijekova ─Źak do sedam puta u zemljama u razvoju, a zapravo financiraju predizborne kampanje

Farmaceutska bran┼ía je jedna od najja─Źih na globalnoj razini i ─Źak zara─Ĺuje vi┼íe i od proizvo─Ĺa─Źa oru┼żja i telekomunikacijskih kompanija. Radi se o biznisu koji se nalazi u rukama relativno malog broja kompanija, a monopol vodi ka zloupotrebama na tr┼żi┼ítu.

“Velike transnacionalne kompanije imaju zaista mnogo mo─çi i prakti─Źno vlast ne samo na tr┼żi┼ítu, ve─ç i u realnoj politici. Primjerice, farmakolo┼íke kompanije u SAD financiraju predizborne predsjedni─Źke kampanje, ba┼í kao ┼íto rade naftne kompanije. Isto to se doga─Ĺa iu nekim dr┼żavama Latinske Amerike”, izjavio je ekonomist Alvaro Serda.

Utjecaj koje ove tvrtke imaju na politi─Źki ┼żivot, primjerice u SAD, o─Źitava se u njihovim izravnim zahtjevima da se utje─Źe na kontrolu cijena lijekova. Tako─Ĺer, u slu─Źaju da se na tr┼żi┼ítu na─Ĺu generi─Źki ali op─çeprihva─çeni lijekovi, transnacionalne farmaceutske kompanije ih progla┼íavaju “kopijama niske kvalitete”.

Ina─Źe, generi─Źki lijek sadr┼żi istu aktivnu tvar, primjenjuje se za istu indikaciju, na isti na─Źin, u istoj dozi i istom obliku. Jednako je kvalitetan i ne┼íkodljiv kao i originalni lijek, a se mo┼że po─Źeti proizvoditi nakon ┼íto originalnom lijeku istekne patentna za┼ítita.

Generi─Źki lijekovi sadr┼że u─Źinkovite i sigurne tvari, kao i originalni lijekovi. Generi─Źka verzija lijeka ponekad mo┼że imati razli─Źitu boju ili oblik od originalnog lijeka, ali te razlike nemaju utjecaj na u─Źinkovitost lijeka. One postoje samo kako bi se lijekovi razlikovali jedni od drugih. Tako─Ĺer, cijena generi─Źkog lijeka je znatno ni┼ża od cijene originalnog lijeka.

Kolumbijski ekonomist Alvaro Serda, ina─Źe odli─Źan poznavatelj farmaceutske bran┼íe, ka┼że da u Kolumbiji upravo ovi generi─Źki lijekovi ─Źine 30-35 posto tr┼żi┼íta i proizvode ih uglavnom tvrtke ─Źiji je vlasnik dr┼żava, pa su stoga izravni i vrlo mo─çni konkurenti transnacionalnim farmaceutskim kompanijama.


Serda govori i da u Kolumbiji giganti farmaceutske industrije imaju monopol jer su svoje preparate zaštitili tijekom prethodna dva desetljeća na temelju toga umjetno povećavaju cijene svojim lijekovima.

“Istra┼żivanja su pokazala da u Kolumbiji, Ekvadoru i Peruu ima lijekova ─Źija je cijena ─Źak do 700 posto ve─ça u odnosu na generi─Źke lijekove”, ka┼że kolumbijski ekonomist.

Prema rezultatima istra┼żivanja, svega negdje oko 50 laboratorija ima patente za ve─çinu lijekova koji se koriste u svijetu, pri ─Źemu su to vrlo va┼żni preparati koji ─Źesto rje┼íavaju pitanje ┼żivota i smrti. Problem je, ipak, u tome ┼íto se farmaceutska bran┼ía ne rukovodi medicinskim i humanim porivima, ve─ç ─Źistom zaradom.

U Latinskoj Americi “val tr┼żi┼ínog fundamentalizma”, koji je zapo─Źet ’80-ih godina pro┼ílog stolje─ça, doveo je do nekontroliranog rasta cijena lijekova i medicinskih preparata.

“U Ekvadoru i Kolumbiji bio je postignut sporazum da ─çe cijene lijekova biti regulirane i da ─çe se rukovoditi prosjekom cijena u sedam regionalnih dr┼żava ─Źije su ekonomije na sli─Źnoj razini razvoja”, obja┼ínjava Serda.

─îak i uz postojanje takvog sporazuma, “ova politika je jo┼í uvijek previ┼íe slaba i skromna” da bi mogla parirati “neograni─Źenim mogu─çnostima politi─Źkog lobija farmaceutskih kompanija”, upozorava Serda.

Pod izgovorom da moraju ulagati u istra┼żivanja i znanstveni razvoj, farmaceutske tvrtke drasti─Źno podi┼żu cijene svojih proizvoda. U tom smislu Serda navodi rije─Źi predsjednika kompanije “Bayer”, koji je izjavio da cilj njegove tvrtke nije stvaranje jeftinih lijekova za siroma┼íne dr┼żave, ve─ç ostvarivanje gospodarskog rasta i profita.

“Su┼ítina problema je u tome ┼íto se izvo─Ĺenje znanstvenih studija oslanja na tr┼żi┼íne mehanizme, profitabilnosti i boga─çenje farmakolo┼íkih kompanija, a ne zdravstveni sustav i dobrobit ve─çine”, zaklju─Źuje kolumbijski stru─Źnjak.
 
(sputniknews.com)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , ,