Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » MOĆ FARMACEUTSKIH KOMPANIJA: Lijekovi poskljupljuju i do 700 posto zato jer cilj nije stvaranje lijekova za siromašne građane, već ostvarivanje rasta i profita

MOĆ FARMACEUTSKIH KOMPANIJA: Lijekovi poskljupljuju i do 700 posto zato jer cilj nije stvaranje lijekova za siromašne građane, već ostvarivanje rasta i profita

lijekoviPod izgovorom da će novac ulagati u istraživanja i znanstvene studije, velike farmaceutske tvrtke su podigle cijene lijekova čak do sedam puta u zemljama u razvoju, a zapravo financiraju predizborne kampanje

Farmaceutska branša je jedna od najjačih na globalnoj razini i čak zarađuje više i od proizvođača oružja i telekomunikacijskih kompanija. Radi se o biznisu koji se nalazi u rukama relativno malog broja kompanija, a monopol vodi ka zloupotrebama na tržištu.

“Velike transnacionalne kompanije imaju zaista mnogo moći i praktično vlast ne samo na tržištu, već i u realnoj politici. Primjerice, farmakološke kompanije u SAD financiraju predizborne predsjedničke kampanje, baš kao što rade naftne kompanije. Isto to se događa iu nekim državama Latinske Amerike”, izjavio je ekonomist Alvaro Serda.

Utjecaj koje ove tvrtke imaju na politički život, primjerice u SAD, očitava se u njihovim izravnim zahtjevima da se utječe na kontrolu cijena lijekova. Također, u slučaju da se na tržištu nađu generički ali općeprihvaćeni lijekovi, transnacionalne farmaceutske kompanije ih proglašavaju “kopijama niske kvalitete”.

Inače, generički lijek sadrži istu aktivnu tvar, primjenjuje se za istu indikaciju, na isti način, u istoj dozi i istom obliku. Jednako je kvalitetan i neškodljiv kao i originalni lijek, a se može početi proizvoditi nakon što originalnom lijeku istekne patentna zaštita.

Generički lijekovi sadrže učinkovite i sigurne tvari, kao i originalni lijekovi. Generička verzija lijeka ponekad može imati različitu boju ili oblik od originalnog lijeka, ali te razlike nemaju utjecaj na učinkovitost lijeka. One postoje samo kako bi se lijekovi razlikovali jedni od drugih. Također, cijena generičkog lijeka je znatno niža od cijene originalnog lijeka.

Kolumbijski ekonomist Alvaro Serda, inače odličan poznavatelj farmaceutske branše, kaže da u Kolumbiji upravo ovi generički lijekovi čine 30-35 posto tržišta i proizvode ih uglavnom tvrtke čiji je vlasnik država, pa su stoga izravni i vrlo moćni konkurenti transnacionalnim farmaceutskim kompanijama.

Serda govori i da u Kolumbiji giganti farmaceutske industrije imaju monopol jer su svoje preparate zaštitili tijekom prethodna dva desetljeća na temelju toga umjetno povećavaju cijene svojim lijekovima.

“Istraživanja su pokazala da u Kolumbiji, Ekvadoru i Peruu ima lijekova čija je cijena čak do 700 posto veća u odnosu na generičke lijekove”, kaže kolumbijski ekonomist.

Prema rezultatima istraživanja, svega negdje oko 50 laboratorija ima patente za većinu lijekova koji se koriste u svijetu, pri čemu su to vrlo važni preparati koji često rješavaju pitanje života i smrti. Problem je, ipak, u tome što se farmaceutska branša ne rukovodi medicinskim i humanim porivima, već čistom zaradom.

U Latinskoj Americi “val tržišnog fundamentalizma”, koji je započet ’80-ih godina prošlog stoljeća, doveo je do nekontroliranog rasta cijena lijekova i medicinskih preparata.

“U Ekvadoru i Kolumbiji bio je postignut sporazum da će cijene lijekova biti regulirane i da će se rukovoditi prosjekom cijena u sedam regionalnih država čije su ekonomije na sličnoj razini razvoja”, objašnjava Serda.

Čak i uz postojanje takvog sporazuma, “ova politika je još uvijek previše slaba i skromna” da bi mogla parirati “neograničenim mogućnostima političkog lobija farmaceutskih kompanija”, upozorava Serda.

Pod izgovorom da moraju ulagati u istraživanja i znanstveni razvoj, farmaceutske tvrtke drastično podižu cijene svojih proizvoda. U tom smislu Serda navodi riječi predsjednika kompanije “Bayer”, koji je izjavio da cilj njegove tvrtke nije stvaranje jeftinih lijekova za siromašne države, već ostvarivanje gospodarskog rasta i profita.

“Suština problema je u tome što se izvođenje znanstvenih studija oslanja na tržišne mehanizme, profitabilnosti i bogaćenje farmakoloških kompanija, a ne zdravstveni sustav i dobrobit većine”, zaključuje kolumbijski stručnjak.
 
(sputniknews.com)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , ,