Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Učite djecu kako da Razmišljaju, a ne što da Misle

Učite djecu kako da Razmišljaju, a ne što da Misle

djeca-skolaUpravo sada naš obrazovni sustav radi sve više na indoktriniranju naše djece nego da ih stvarno obrazuje

U stvari, to je slučaj koji se provodi već neko vrijeme. Našim mladim umovima je rečeno da prihvate autoritet kao istinu, umjesto istine kao autoriteta, i nastavnici govore učenicima, umjesto da s njima razgovaraju.

Nastavnici su postali ponavljči informacija. Oni jedva ponavljaju sve što su oni nekad naučili od vlastitih nastavnika i stalno ponavljaju reciklirane informacije, informacije koje su uspjele izbjeći kritičko razmišljanje mnogim generacijama.

Djeca više nisu gospodari svojeg učenja, i umjesto toga, njihovi umovi se tretiraju kao spremnici za skladištenje informacija.

Tvornički model obrazovanja, s naglaskom na akademski i gospodarski elitizam, nanovo dobija poslušne radnike sustava, te ih potiče da se prilagode svakom koraku na umjetno stvorenom putu.

Mi se ne tretiramo kao organska, kreativna i istraživačka ljudska bića, već kao dijelovi stroja.

Obrazovni sustav filtrira radoznalu prirodu našeg bića, s krajnjim ciljem da se spriječi neslaganje protiv sustava. Sustav ne želi mislioce.

On ne želi da ljudi dovode u pitanje njegove metode. On želi populaciju kojom se može lako manipulirati i nadzirati kako bi se odrekli sve svoje moći nad elitom.

Ima i onih koji kažu da se vještina kritičkog razmišljanja ne može naučiti u školama. Sokrat bi vjerojatno ismijao taj pojam, da je danas još uvijek živ. Sokrat je jednom rekao: “Ja ne mogu naučiti bilo koga bilo što; Ja ga mogu samo naučiti da misli.”

Ako bi htjeli riješiti problem indoktrinacije u našem školskom sustavu, moramo naučiti za početak postavljati pitanja umjesto da dajemo odgovore. Stvarno učenje se ostvaruje kroz postupak istraživanja.

Djeca moraju biti ohrabrena da sama traže odgovore. Na nastavnicima je da im pruže alate i resurse potrebne da djeca provode ove upite i naprave smislena otkrića.

Jedno dobro pitanje će učiniti više da potakne na učenje nego bilo koji broj odgovora. U svakom aspektu naše obrazovne potrage, ono postaje presudno za početak otvorenog dijaloga sa našim učenicima, da ih potakne na zdravu raspravu i da im oblikuju vlastite zaključke.

Važnost poučavanja filozofije u školama ne smije se podcijeniti. U svijetu u kojem većina čovječanstva trči na traci za trčanje sa povezom preko očiju, važno je da ponovno procijene vlastite perspektive, s vremena na vrijeme, i pogledaju širu sliku.

Što poučavanje filozofije radi je da nas potiče na razmišljanja, da nas potiče da postavljamo pitanja, i da o njima razmišljamo.

Bez ovih vještina, čovječanstvo će nastaviti raditi kao autopilot, a mi ćemo omogućiti onima na vlasti da i dalje dominiraju, tlače i porobljavaju nas u svakom pogledu.

Moramo vratiti naše vlastite misli …
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,