Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NASA ima plan za kolonizaciju Marsa, a još nisu kolonizirali ni Mjesec

NASA ima plan za kolonizaciju Marsa, a još nisu kolonizirali ni Mjesec

mars-kolonizacijaNASA je objavila smio plan za teraformiranja Marsa za buduću ljudsku kolonizaciju razvijanjem ogromnog magnetskog štita koji bi orbitirao oko našeg najbližeg susjeda, štiteći ga od elemenata i istovremeno omogućavajući formiranje nove atmosfere

Štit će djelovati kao defakto magnetosfera, štiteći Mars od pustošenja solarnih vjetrova i krhotina, s krajnjim ciljem da se omogući da voda teče na površini planeta, navode znanstvenici.

Ukoliko bude realiziran, taj prijedlog bi sigurno bio bolji od prijedloga Ilona Maska za nuklearno bombardiranje ledenog pokrivača Marsa.

Direktor Odjela za planetarnu znanost NASA Jim Green kazao je prošlog tjedna na radionici “Vizija Planetarne znanosti 2050″ da bi postavljanje magnetskog štita između Marsa i Sunca dozvolilo da se formira magnetosfera, koja bi bila prethodnica potpuno razvijene atmosfere.

“Ova situacija zatim eliminira mnoge procese erozije solarnih vjetrova koji se pojavljuju u ionosferi i gornjoj atmosferi planeta i dozvoljavaju da tlak i temperatura atmosfere Marsa tijekom vremena rastu”, objasnili su Green i njegov tim istraživača.

Iako može zvučati nevjerojatno, tim ukazuje na slične sustave koji su već na snazi ​​u orbiti oko Zemlje za zaštitu astronauta od sunčevog zračenja. Oni također smatraju da ukoliko bi takav magnetski štit za Mars bio razvijen, planeta bi mogla regenerirati atmosferski tlak do polovice Zemljinog tlaka u roku od nekoliko godina.

“Ovo nije teraformiranje kakvo zamišljate gdje zapravo umjetno mijenjamo klimu, već puštamo da to učini priroda i to radimo na temelju poznavanja suvremene fizike”, dodao je Green.
 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,