Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Nova znanstvena studija dokazala da SOLARNA ENERGIJA već sada može generirati više energije od NAFTE

Nova znanstvena studija dokazala da SOLARNA ENERGIJA već sada može generirati više energije od NAFTE

nafta-solarni-paneliZagovaratelji fosilnih goriva i korporativne marionete govore već neko vrijeme da solarna energija ne može konkurirati količini energije dobivene iz nafte, no ta izjava se možda upravo dokazala pogrešnom

U velikom znanstvenom istraživanju objavljenom u studenom 2016. o obnovljivim i održivim izvorima energiji, znanstvenici su kroz 29 zasebnih studija usporedili energiju solarnih fotonaponskih panela (FN) u odnosu na energiju potrebnu za stvaranje i instaliranje tih panela, piše Medium.com.

Studija se prikupila sve podatke iz 29 odvojenih studija da bi stekla jasniju sliku o energetskoj proizvodnji solarne energije.

Ono što su otkrili je da je samo 5 od 29 studija koristilo najnovije podatke, koji su u početku pokazali mutnu sliku onoga što solarni paneli zapravo mogu generirati.

Međutim, nakon prikupljanja podataka najnovijeg tehnološkog napretka na području tehnologije solarne energije, istraživanja su pokazala da sunčeva energija može generirati 14 puta veću energiju od one potrebne za izradu panela.

Autor studije, Rembrandt Koppelar, koji je doktorski istraživač u Centru za politiku zaštite okoliša, Imperial College London, rekao je da su često studije solarne energije temeljene na podacima koji datiraju još od 1998. godine.

Drugim riječima, mnoge studije neće objaviti najnovije tehnološke podatke o proizvodnji solarne energije i trenutne mogućnosti izlazne solarne energije.

Performanse solarnih panela puno veće nego prije

Velika studija od strane Royal Society of London krajem 2013. godine pokazala je da je prosječna izlazna energija nafte i plina oko 17 puta veća od uložene energije, što znači da je i zarada 17 puta veća od uloženog.

Međutim, zbog vječne ovisnosti svijeta o lošim po okoliš i manje energetski vrijednim izvorima energije poput nafte, troškovi takvih izvora su skuplji i sve ih je teže izvući iz Zemlje. Dakle, broj 17 se kontinuirano smanjuje.

U SAD-u, na primjer, taj broj je 11 (puta) za naftu i plin, a 10 za biogorivo. Podsjetimo da je su nedavna istraživanja solarne energije izračunala da je stopa povrata solarne energije oko 14 puta veća od uloženog iznosa. Solarna energija već pobjeđuje naftu, plin i biogorivo u SAD-u.

Koppelar je također rekao da gotovo 85% svijeta živi u područjima koja primaju značajnu količinu sunčeve svjetlosti. Područja poput Južne i Srednje Amerike, Afrike, južne Amerike, a većine Azije i Oceanije dobivaju dovoljno sunčeve svjetlosti tijekom cijele godine da se zapravo broj 14 gleda kao “mala vrijednost”.

U suštini, solarni paneli će biti u mogućnosti pružiti mnogo više od 14 puta više energije nego je potrebno za proizvodnju i ugradnju panela u ovim dijelovima svijeta.

Svijet također smatra sunčevu energiju kao energiju koja i dalje dobiva zamah kako je nedavno tvrtka Tesla objavila da će početi s prodajom solarnih krovnih panela u 2017., koji će vjerojatno biti isplativiji od “običnog krova”, rekao je generalni direktor Tesle Elon Musk:

“Izgleda vrlo obećavajuće ali solarni krov će zapravo koštati manje od normalnog krova prije nego što čak i uzmete vrijednosti struje u obzir. Dakle, osnovni prijedlog bi bio: “Želite li krov koji izgleda bolje nego normalan krov, traje dvostruko duže, ima manje troškove i usput stvara električnu energiju? Zašto bi uzeli išta drugo?”

Osim toga, veliki projekt u Aziji je objavljen u listopadu u kojem će Rusija, Kina, Japan i Južna Koreja stvariti azijsku super-mrežu, koja će se sastoji od solarnih elektrana i vjetroelektrana koji će napajati te zemalje, kao i područja u Europi, južnoj Africi i jugoistočnoj Aziji.

Revolucija čiste energije se nastavlja ubrzavati, i sa ovim najnovijim vijestima, ona je postavljena da krene naprijed još više i više u narednim tjednima i mjesecima. Dijeljenje ove najnovije znanstvene studije čiste energije može pomoći skepticima.

Svijest i znanje pomaže transformirati situaciju. Imamo tehnološka sredstva da prijeđemo u potpunosti na obnovljive izvore energije. Podijelite ovu radosnu vijest s kim god možete.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,