Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » Sean Spicer potvrdio: Trump će rasturiti zmijsko leglo na Wall Streetu

Sean Spicer potvrdio: Trump će rasturiti zmijsko leglo na Wall Streetu

trump-wall-streetDionice na Wall Streetu su u četvrtak žestoko pale, nakon što je Sean Spicer najavio da je predsjednik Trump “predan razbijanju banaka”, kao i kampanje za “isušivanje močvare” kao i da će iskorijenjivanje establišmenta ubaciti u višu brzinu

Trump je nedavno obećao da će “napraviti veliki potez” na području pravnih reformi Wall Streeta poznatih kao zakon Dodd-Frank, a sada je glasnogovornik Spicer potvrdio da se Trump također zalaže za čast svojeg predizbornog obećanja da će dovesti natrag zakon Glass-Steagall.

Zakon što su ga osmislili i predložili senator Carter Glass i zastupnik Henry Steagall 1933. godine, koji je bio prekretnica u američkom bankovnom zakonodavstvu.

Taj je zakon također regulirao prvu shemu osiguranja bankovnih depozita.

Dovođenje zakona iz razdoblje Velike depresije prisiliti će sve mega banke da odvoje svoja područja koja surađuju sa investicijskim bankama na Wall Streetu sa svojim tekućim računom poduzeća.

Spicer je potvrdio da predsjednik Trump namjerava vratiti zakon Glass-Steagall, koji je ukinut 1999. godine pod predsjednikom Clintonom, i to je već uzrujalo bankstere sa Wall Streeta te je poslalo mega bankovne dionice na gimnastiku u poslijepodnevnom trgovanju.

Briga o ljudima, a ne o establišmentu

Trump se okomio na velike banke prije izbora, posebno na Goldman Sachs. Razbijanjem banaka će se ispuniti Trumpove predizborne poruke, isušujući bankarsku močvaru, vraćajući moć narodu i dijeleći složni establišment.

Osim guranje nosa u bankarsko profiterstvo, vraćanje zakona Glass-Steagall će riješiti problem banaka koje su “Prevelike da propadnu”, a koje su razotkrivene za vrijeme financijske krize 2008. godine.

Predanost razbijanja banaka ne bi trebalo biti iznenađenje za njegove bliske suradnike. Predsjednik Trump je porazio svoje kritičare tako brzo i krenuo je obranu svojih predizbornih obećanja, brže od bilo kojeg izabranog dužnosnika u posljednih nekoliko desetljeća.

Osim toga, Steve Bannon, Trumpov glavni strateg je pritom pozvao na preustroju financijskog sektora koji je van kontrole već godinama.

Bannon (bivši bankar Goldman Sachsa), rekao je za BuzzFeed kako vjeruje “da stvarno trebmo vratiti banke na ono što one zapravo rade: Komercijalne banke posuđuju novac i investicijske banke ulažu u poduzetnike”.

To je Glass-Steagall u malom.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , , , , , , , , ,