Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Najmilitariziranija zemlja svijeta nije ni SAD, ni Kina, ni Izrael, ve─ç – ┼ávicarska

Najmilitariziranija zemlja svijeta nije ni SAD, ni Kina, ni Izrael, ve─ç – ┼ávicarska

svicarska-vojskaSVI MUŠKARCI DO NAPUNJENE 51-NE GODINE SAMO ŠTO NE SPAVAJU SA AUTOMATSKIM PUŠKAMA POD KREVETOM

Zamislite dr┼żavu s najve─çim postotkom stanovni┼ítva u vojsci.

Zamislite dr┼żavu u kojoj su svi mu┼íkarci od 20 do 50 godina vojnici koji – u doslovnom smislu – spavaju s automatskim oru┼żjem ispod kreveta.

Zamislite dr┼żavu koja svojim gra─Ĺanima i poslije 50-te godine ┼żivota poklanja “duge cijevi” i raduje se dok su ┼żivi, ÔÇőÔÇőda ih vidi na vojnim vje┼żbama i poligonima.

Zamislite dr┼żavu koja svoje gra─Ĺane moli da kupe bar pi┼ítolj (bolje, pu┼íku) s popustom.

Zamislite dr┼żavu sa vojskom od 22.000 vojnika koja je u stanju za najvi┼íe ─Źetiri sata pred neprijatelja iza─Ĺe sa 650.000 vojnika, a u roku od dva dana – s vojskom od 1,7 milijuna ljudi koji su odli─Źno utrenirani i organizirani, a i sasvim dobro naoru┼żani.

Usporedbe radi: Oru┼żane snage SAD-a ─Źine 1,3 milijuna vojnika, sa isto tolikom rezervom, a vojska Kine – 2,4 milijuna, plus jo┼í jedan milijun u rezervi.

A uzmite u obzir da tu do zuba naoru┼żanu zemlju – od ┼Żeneve do Davosa i od Zuricha do Lugana – ─Źine planine izbu┼íene tunelima i atomskim skloni┼ítima, skladi┼ítima oru┼żja i hrane, kao i raketno-topni─Źkim upori┼ítima use─Źenim u granit.

┼ávicarska vojska nije jedina u svijetu s kadrovsko-policijskom strukturom. Tako je ustrojen i Bundeswehr, koji je u su┼ítini uve─çan analog sovjetskih “kadrovskih divizija”. U su┼ítini, radi se o formuli: puno vojnika + puno kadrovskih ─Źasnika i do─Źasnika + rezervisti-civili + vojne vje┼żbe = izlazak na borbene polo┼żaje kada se mora.


┼ávicarska je dovela do savr┼íenstva princip: vojska i narod u – jedno.

Ta zemlja ima oko 9.000 kadrovskih ─Źasnika, uglavnom u zrakoplovstvu. U slu┼żbi i na usavr┼íavanjima stalno je 10-15 tisu─ça ─Źasnika.

Vojnici slu┼że po tri mjeseca. Svi odlaze u Rekrutenschule – ├ëcole de recrue.

Kad pro─Ĺu tu 90-dnevnu obuku, dr┼żava im daje oru┼żje (pu┼íku ili pi┼ítolj) sa dva okvira streljiva. Po tri uniforme za razli─Źita godi┼ínja doba, za┼ítitni prsluk i kacigu.

Vojnici sve to nose svojim ku─çama. A kako ─Źuvaju – nitko ne provjerava.

Do 32. godine ┼żivota – vojnici su u statusu Auszug (tijekom deset godina, u svojoj jedinici ima osam trotjednih vje┼żbi), do 42. – u statusu landwer (tri puta po dva tjedna), a do 52. – u statusu Landsturm (jednom po dva tjedna).

─îim ┼ávicarac zagazi u 52-godinu ┼żivota, dobiva otpust iz vojske, i vra─ça pu┼íku. Ostaju mu samo obveze za slu─Źajeve op─çe mobilizacije.

┼ávicarska ima 7 i pol milijuna stanovnika, ali vojno-obrambeni prora─Źun od nemalih pet milijardi dolara.

U naoru┼żanju ima preko 800 tenkova i drugih oklopnih vozila (420 “Leoparda”, 150 M-109 …). Tu je i 14 eskadrila s vi┼íe od 350 borbenih i 120 ┼íkolskih zrakoplova i 100 helikoptera …

┼ávicarska ne dozvoljava da njeni piloti budu mla─Ĺi od aviona kojima upravljaju, a to se Amerikancima ─Źesto doga─Ĺa …
 
(fakti.org)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,