Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NAJNOVIJI HRABRI GOVOR VIKTORA ORBANA: Najve─ça prijetnja Ma─Ĺarskoj u 2017. je Europska unija

NAJNOVIJI HRABRI GOVOR VIKTORA ORBANA: Najve─ça prijetnja Ma─Ĺarskoj u 2017. je Europska unija

orban-euOrban se probudio! Bivši dobitnik stipendije koju je dijelilo Sorosevo Otvoreno društvo sada tu istu organizaciju smatra opasnom po svoju zemlju

Kandidatura Budimpe┼íte za Olimpijske igre 2024. godine i skandal oko zloporabe sredstava EU za gradnju linije podzemne ┼żeljeznice u glavnom gradu pokrili su ve─çinu politi─Źkih zbivanja u Ma─Ĺarskoj, pa tako i govor premijera Viktora Orb├ína na po─Źetku proljetnog zasjedanja parlamenta.

On je pohvalio rad vlade te naglasio kako se ÔÇťma─Ĺarski ekonomski model pokazao odr┼żivimÔÇŁ. Taj model podrazumijeva o┼ítre mjere protiv ulaga─Źa poput Sorosa, nametanje poreza korporacijama.

Ulazak u EU, Ma─Ĺarskoj nije ni┼íta dobro donio, isto kao i Hrvatskoj. Odlazak velikog broja mladih ljudi u inozemstvo: procjenjuje se da ih je u dva mandata ove vlade oti┼ílo oko 400.000.

Poseban interes ipak izaziva premijerov poziv na nacionalne konzultacije vezane uz ÔÇťpet prijetnjiÔÇŁ s kojima se Ma─Ĺarska suo─Źava ove godine. One, pak, vi┼íe nego jasno pokazuju da ─çe Orb├ín nastaviti s politikom sukoba s EU, oja─Źan podr┼íkom Poljske. A rije─Ź je o sljede─çih pet prijetnji:

1. Bruxelles ─çe onemogu─çiti smanjenje cijena energenata

Orban ka┼że da EU ove godine planira uvesti politiku zajedni─Źke cijene energenata, ┼íto ─çe, sasvim jasno, onemogu─çiti vladin plan da smanji tro┼íkove komunalnih usluga.

Ma─Ĺarski je premijer u svom govoru bio vrlo jasan: inzistirat ─çe na o─Źuvanju prava Budimpe┼íte da odre─Ĺuje cijene energenata te da je rije─Ź o politi─Źkoj mjeri koja se ne smije prenijeti na Bruxelles.

2. Ilegalna imigracija

I ovdje je na udaru Bruxelles i njegova politika kojom se tra┼żi od zemalja ─Źlanica da prihvate odre─Ĺen broj izbjeglica koji sti┼żu sada primarno u Italiju, ali dijelom i dalje u Gr─Źku. Orb├ín je po tom pitanju vi┼íe nego nepopustljiv i ostaje ─Źvrsto pri stajali┼ítima koja je imao u jesen 2015. godine tijekom vala izbjeglica zapadnobalkanskom rutom.

Ma─Ĺarska ostaje ─Źvrsto ogra─Ĺena, a ako netko i uspije u─çi, bit ─çe smje┼íten u posebne centre (rije─Ź je o kontejnerima) i zatim deportiran. Ve─ç je na Kelebiji postavljena vojna jedinica koja treba osiguravati granicu, a o─Źekuje se da ─çe biti trupe biti razmje┼ítene na jo┼í tri lokacije uz granicu. Poznato je da se ma─Ĺarska vlada vrlo o┼ítro protivi bilo kakvoj ideji ÔÇťka┼żnjavanjaÔÇŁ zemalja koje ne ┼żele prihvatiti izbjeglice. Za Orb├ína oni naru┼íavaju kr┼í─çanski identitet Ma─Ĺarske.


3. Uplitanje organizacija koje se financiraju iz inozemstva

Orb├ín je ne tako davno vrlo o┼ítro istupio protiv djelovanja Otvorenog dru┼ítva koje vodi Ma─Ĺar rodom, sada ameri─Źki milijarder┬áGeorge Soros.

Organizacije koje se financiraju iz njegova fonda vrlo su kriti─Źne prema modelu djelovanja sada┼ínje ma─Ĺarske vlade, odnosu prema manjinama, demokratskim standardima i slobodi medija. Orb├ín je, naime, gotovo potpuno izbacio ma┼íinerije Gorge Sorosa koje proizvode “obojane” revolucije u biv┼íim komunisti─Źkim zemljama te da su sustavi poput Rusije┬áVladimira Putina┬ábitno u─Źinkovitiji. Jedna odlika Putinove vladavine je zabrana svih organizacija koja se financiraju iz vanjskih izvora.

4. Bruxelles ─çe dovesti u pitanje ma─Ĺarsko smanjenje poreza

Vlada je dijelom ispunila svoje ekonomske ciljeve i sada treba napraviti još jedan korak koji će osigurati izbornu pobjedu. A narod najviše voli smanjivanje poreza. Postavljajući ovu prijetnju, Orbán igra na sigurno.

Za poreze su dijelom krivi ÔÇťzli birokrati u BruxellesuÔÇŁ koji rade na ┼ítetu Ma─Ĺarske dok on vodi krvav boj za za┼ítitu nacionalnih interesa.

5. Bruxelles ─çe dovesti u pitanje programe za stvaranje radnih mjesta

Rije─Ź je o mo┼żda najve─çoj prijetnji koju je razotkrio Viktor Orb├ín. Naime, ve─ç smo spomenuli da je zemlju napustio velik broj obrazovanih i mladih ljudi.

Njema─Źke automobilske tvrtke su se krajem pro┼íle godine otvoreno ┼żalile da u Ma─Ĺarskoj vi┼íe ne mogu prona─çi kvalitetnu radnu snagu pa je vlada ponudila dodatne olak┼íice. Premijer se pohvalio stopom nezaposlenosti od 4,4 posto, dakle prije ─çe biti da u zemlji nedostaje radne snage. O ─Źemu govore brojni poslodavci.

Orbanov govor nije iznenadio, samo je potvrdio da ─çe on u raspravama o EU nakon Brexita imati jedan jasan cilj: probati iza─çi iz Europske unije.
 
(jutarni.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,