Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » FUKUSHIMA, NATO CHEMTRAILSI ILI NUKLEARNI POKUSI? VELIKO NUKLEARNO ZRAČENJE NAD EUROPOM

FUKUSHIMA, NATO CHEMTRAILSI ILI NUKLEARNI POKUSI? VELIKO NUKLEARNO ZRAČENJE NAD EUROPOM

nato-radioaktivnostJod-131 je radioizotop pronađen tijekom testiranja atomskih bombi u pedesetima, a Amerika je napravila najviše nuklearnih pokusa u svijetu. Također se koristi i za lijčenje raka

Znanstvenici nastoje odrediti izvor malih količina nuklearnog zračenja koje se pojavilo iznad Europe tijekom siječnja, prenosi portal Motherboard Vice.

Francuski Institut za radiološke i nuklearne rizike IRSN objavio je 13. veljače da je u nižim slojevima atmosfere kontinentalne Europe pronađen radioaktivni Jod-131.

Ovaj element pronađen je u tragovima u Norveškoj, Finskoj, Poljskoj, Njemačkoj, Češkoj, Francuskoj i Španjolskoj. Razina zračenja od početka siječnja vratila se na normalnu, ali znanstvenici još trebaju utvrditi njegov izvor.

Dokaz o nedavnom otpuštanju uzroka zračenja u atmosferu

Iz norveške agencije za zaštitu od zračenja NRPA danas je za Motherboard izjavljeno da trenutna razina zračenja nije opasna za zdravlje: “Uvjeravamo vas da je razina niska”, rekli su.

Ali uz radoblje poluraspada od samo osam dana, otkriće Joda-131 dokaz je o njegovom nedavnom otpuštanju u atmosferu, izjavili su iz IRSN-a.

Jod-131 je radioizotop pronađen tijekom testiranja atomskih bombi u pedesetima. Makar kruže glasine da Rusija testira svoje nuklearno oružje, Amerika je napravila najviše nuklearnih pokusa u povijesti, a trenutno zračenje predstavlja prijetnju zbog otpuštanja tijekom katastrofe u Černobilu, Ukrajina te nuklearne nesreće Fukushima u 2011. godini.


Znanstvenici i dalje istražuju

Međutim, Jod-131 također je prisutan u medicinskoj industriji gdje se često koristi za liječenje bolesti štitnjače i raka.

Astrid Liland iz NRPA-e izjavila je za Motherboard: “S obzirom na to da je izmjerena isključivo razina Joda-131, a ne i drugih radioaktivnih tvari, smatramo da mu je izvor neka farmaceutska tvrtka koja proizvodi radioaktivne lijekove. Jod-131 koristi se za liječenje raka”.

Još uvijek nije poznato gdje bi se točno sporna tvrtka mogla nalaziti. Liland kaže: “Zbog vjetrova koji prebrzo mijenjaju smjer, nije moguće odrediti od kuda točno dolazi zračenje. Ipak, čini se da je izvor negdje u istočnoj Europi”.

SAD poslao “nuklearni tragač” u Britaniju

Američki Air Force avion koji se koristi za otkrivanje nuklearnih eksplozija poslan je prošli tjedan u Suffolk na tajnu misiju, prenosi Daily Mail.

Nuklearni tragač WC-135 jedinstveni je avion koji može otkriti nuklearne eksplozije te analizirati o kakvom se točno oružju radi. Može pratiti radioaktivnost, za što je korišten nakon katastrofe u Černobilu.

Slanje ovakvog aviona u Britaniju moglo bi značiti da su sumnje o ruskom testiranju oružja ipak opravdane.

Inače terapija radioaktivnim jodom koristi radioaktivni jod (I-131) za razaranje stanica raka štitnjače bilo gdje u tijelu.

 
(index.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,