Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » NATO OPET ┼ŻELI ZAPO─îETI SVJETSKI RAT: Ja─Źamo svoju nazo─Źnost u Crnom moru. Moskva poru─Źila … ‘Spremni smo!’

NATO OPET ┼ŻELI ZAPO─îETI SVJETSKI RAT: Ja─Źamo svoju nazo─Źnost u Crnom moru. Moskva poru─Źila … ‘Spremni smo!’

crno-more-natoNATO je objavio danas da┬ája─Źa svoju pomorsku nazo─Źnost u Crnom moru, u sklopu svoje obrambene politike ┼íto je┬áreakcija na┬áprijete─çi stav Rusije nakon izbijanja ukrajinskog┬ásukoba 2014.

“Danas smo dogovorili ja─Źanje pomorske nazo─Źnosti NATO-a u Crnom moru uz poja─Źani sastav, vojne vje┼żbe i skupljanje informacija”, rekao je glavni tajnik Jens Stoltenberg nakon sastanka ministara obrane NATO-a u Bruxellesu

“Danas smo dogovorili ja─Źanje┬ápomorske nazo─Źnosti NATO-a u Crnom moru uz poja─Źani sastav, vojne vje┼żbe i skupljanje informacija”, rekao je glavni tajnik┬áJens Stoltenberg nakon┬ásastanka ministara obrane NATO-a u Bruxellesu.

Radi se o posljedici odluka┬ádonesenih na zadnjem┬ásummitu NATO-a u Var┼íavi u srpnju 2016. u cilju┬ája─Źanja vojne nazo─Źnosti Saveza na istoku,┬áod balti─Źkih zemalja preko Poljske do┬áobala Crnog mora.

Na Crnom moru rotacije brodova ─çe biti┬á─Źe┼í─çe kao i vje┼żbe koje ─çe se provoditi┬ása zemljama regije, objasnio je Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Turska, Bugarska i Rumunjska su tri zemlje NATO-a koje imaju pristup Crnom moru, kao i Ukrajina i Gruzija, partnerice Saveza.

Ta poja─Źana nazo─Źnost Saveza u blizini Rusije┬ábit ─çe obrambena i ni u kojem slu─Źaju ne─çe voditi do sukoba ili porasta napetosti, tvrdi┬á┼íef NATO-a.

“To je jedan element na┼íeg globalnog prilago─Ĺavanja zahtjevnijem i te┼żem sigurnosnom okoli┼íu, uklju─Źuju─çi i u podru─Źju Crnog mora”, dodao je.

Ali Moskva je o┼ítro osudila odluku┬áNATO-a,“jo┼í jedan korak┬áprema ja─Źanju napetosti, no mi smo spremni!”.

Osim pomorske nazo─Źnosti, NATO vr┼íi i zra─Źnu kontrolu i ima postrojbe na kopnu u toj regiji, podsjetio je Stoltenberg.

Istovremeno┬áSjedinjene Dr┼żave tako─Ĺer raspore─Ĺuju vojnike u nekoliko zemalja isto─Źne Europe, u sklopu operacije “Atlantic Resolve”, o kojoj je odluku donijela administracija biv┼íeg predsjednika┬áBaracka Obame, nakon ┼íto je 2014. Rusija pripojila Krim.

Oko 500 ameri─Źkih vojnika je u utorak stiglo na jugoistok Rumunjske na zajedni─Źke vje┼żbe s rumunjskim vojnicima.
 
(vecerenji.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,