Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » KAOS U ZEMLJI: Počela likvidacija ukrajinskih proruskih separatista u istočnoj Ukrajini

KAOS U ZEMLJI: Počela likvidacija ukrajinskih proruskih separatista u istočnoj Ukrajini

ukrajina-vojskaOvako se na kraju ratova likvidiraju nepoželjni i zločinci kao i svi koji bi mogli biti opterećenje i prepreka za trajni mir

Na istoku Ukrajine nešto novo – počela je likvidacija zloglasnih separatističkih proruskih zapovjednika. U atentatu u Donjecku ubijen je zapovjednik lokalnih ukrajinskih snaga, 36-godišnji pukovnik Mihail Tolstik zvani Givi u čiji je ured ispaljena granata. Ovo je samo jedan u nizu atentata na proruske ratne zapovjednike u Donbasu.

Heroj njihova doba

I dok lokalne vlasti smatraju da je riječ o terorističkom činu koji su izveli pripadnici ukrajinske obavještajno-diverzantske grupe, analitičari za sigurnost uvjereni su da iza ubojstva stoje “čistači” iz ruskih specijalnih službi.

Prema tvrdnji analitičara, zapovjednici samoproglašene Nezavisne Republike Donjeck postali su veliki teret s obzirom na to da su svi pod sankcijama EU i SAD-a te su optuženi za terorizam i ratne zločine.

Prema tvrdnjama američkih medija, postignut je paket dogovora između Putina i Trumpa o rješavanju ukrajinske i sirijske krize, ali pod uvjetom da u mirovnim procesima ne sudjeluju oni koji su okrvavili ruke.

Mihail Tolstik, poznatiji po svome ratnim nadimku Givi, bio je zapovjednik zloglasne bojne Somalija i vojni zapovjednik samoproglašene Nezavisne Republike Donjeck.

Tolstik je rođen u istočnoj Ukrajini, a u vojsci je bio zapovjednik tenkista. Potom je kao civil radio razne fizičke poslove, a na početku sukoba u Ukrajini u travnju 2014. priključio se pobunjenicima. Isprva je bio vozač jednog vojnog zapovjednika, a potom je napredovao. Zapovjednik Givi bio je najpopularnije pobunjeničko lice, svojevrsna zvijezda YouTubea zbog brojnih snimki svojih borbenih akcija.

Tolstik je bio vrlo popularan među snagama u Donbasu i nakon nekoliko uspješnih i vrlo zahtjevnih vojnih akcija postao je simbolom otpora lokalnog stanovništva i “heroj našeg doba”, dečko koji je od tvorničkog radnika postao pukovnik, prije svega zbog nevjerojatno dobro planiranih vojnih akcija i nesporne hrabrosti.

U veljači 2015. godine sankcionirala ga je Europska unija na temelju optužbi da je aktivno podupirao vojne akcije i politiku “podrivanja” stabilnosti i nezavisnosti Ukrajine te da je sam ubijao vojnike i civile.

Njega i njegovu desnu ruku, vojnog zapovjednika bojne Sparta Arsenija Pavlova, koji je također nedavno likvidiran u bombaškom napadu, kao dvojac su zvali “Motorola”. Ubijen je i zapovjednik bojne Prizrak Aleksej Mozgovoj. Na isti način prošle subote u atentatu je ubijen i zapovjednik milicija Luganska Oleg Anaščenko.

Sustavna čistka

Analitičari vjeruju kako se tu ne radi o čistoj slučajnosti i međusobnim obračunima, već da je zapravo riječ o sustavnoj i organiziranoj čistki s obzirom na to da su i njemačka kancelarka Angela Merkel i novi američki predsjednik Donald Trump ozbiljno razgovarali s predsjednikom Putinom o mogućem rješavanju ukrajinske krize u zamjenu za ukidanje sankcija.

Već je poznato, u povijesti ratova, da se na ovakav način na kraju gotovo svakog rata likvidiraju nepoželjni i zločinci kao i svi koji postanu opterećenje i prepreka za trajni mir.
 
(vecernji.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , ,