Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PAPA SVOJIM NOVIM GOVOROM ŠOKIRAO ‘BIZNIS’ U MEĐUGORJU: Gospa superstar, koja je protagonistica i stavlja sebe u središte, nije katolkinja

PAPA SVOJIM NOVIM GOVOROM ŠOKIRAO ‘BIZNIS’ U MEĐUGORJU: Gospa superstar, koja je protagonistica i stavlja sebe u središte, nije katolkinja

papa-medjugorjeOva moda o Gospi superstaru, koja je protagonistica i stavlja sebe u središte, nije katolkinja – kazao je Franjo

‘Ako su svećenici ili redovnici uključeni u zlostavljanje, jasno je da je u akciji vrag koji uništava Isusovo djelo. Ali budimo jasni: to je bolest’.

U Vatikanu ima korupcije, ali ne uzimam tablete za spavanje. Gospa nije šefica poštanskog ureda da svaki dan šalje različito pismo… To su samo neke naznake iz razgovora s papom Franjom koji u idućem, 4000. broju objavljuje jezuitski časopis La Civiltà Cattolica, prenosti Vecernji.

Na pitanje zašto je izabrao tri marijanske teme za iduće dane mladeži, papa je kazao da su iz Južne Amerike zatražili takvu tematiku.

Ali moramo govoriti o pravoj Gospi! Ne o Gospi šefici poštanskog ureda koja svaki dan šalje drukčije pismo kazujući:

‘Djeco moja, učinite to i onda drugi dan učinite drugo’. Ne, ta ne! Prava Gospa je ona koja generira Isusa u nešem srcu, koja je Majka. Ova moda o Gospi superstaru, koja je protagonistica i stavlja sebe u središte, nije katolkinja – kazao je Franjo ponovno se usprotivivši onima koji najavljuju razne Gospine poruke.

“Koji je izvor moga spokoja? Ne, ne uzimam tablete za smirenje! Talijani imaju dobar savjet: da bi se živjelo spokojno, potreban je zdravi menefregizam (ravnodušnost). Ja nemam problema kažem li da mi je ovo što proživljavam potpuno novo iskustvo.”

U Buenos Airesu sam bio, priznajem, napetiji i zabrinutiji. Kada sam izabran za papu, dobio sam neko posebno iskustvo dubokog spokoja. Ne znam objasniti. Glede konklave, kažu mi da sam na kladionicama u Londonu bio na 42. ili 46. mjestu.

Ja nisam predviđao da ću biti izabran. Ostavio sam u Buenos Airesu i pripremljenu homiliju za Veliki četvrtak. Novine su pisale da sam bio “king maker”, ali ne papa. U trenutku kada sam bio izabran jednostavno sam kazao: ‘Gospodine, idemo naprijed! – kaže papa.

Osvrnuo se papa i na probleme Vatikana.

Postoji korupcija i u Vatikanu. Ali ja sam spokojan. Kada iskrsne neki problem, napišem na papiriću poruku svetom Josipu i stavim je pod kipić koji držim u svojoj sobi. To je kipić svetog Josipa koji spava. Sada spava na madracu od papirića!

Zbog toga ja dobro spavam: to je Božji dar. Uvijek spavam šest sati. Molim na svoj način. Brevijar mi se jako sviđa i ne puštam ga nikada. Misa svaki dan. Krunica… Kada molim, uzmem Bibliju. I spokoj raste – ispričao je Franjo.

Papa drži da gubljenje spokoja ne pomaže patnji.

“Ali nikada si ne smijemo prati ruke pred problemima. Da, u Crkvi ima mnogo Poncija Pilata koji si peru ruke kako bi bili spokojni.”

Glede seksualnog zlostavljanja, Franjo kaže kako se, prema nekim podacima, čini da su „od četiri osobe koje zlostavljaju, dvije bile prethodno zlostavljane”.

“Sije se zlostavljanje u budućnost. To je zastrašujuće. Ako su svećenici ili redovnici uključeni u zlostavljanje, jasno je da je u akciji vrag koji uništava Isusovo djelo. Ali budimo jasni: to je bolest. Ne budemo li uvjereni da je to bolest, problem se neće moći riješiti. Dakle, treba biti oprezan kada se prima na izobrazbu kandidate za redovnički život a da se dobro ne utvrdi njihovu afektivnu zrelost” – objašnjava papa Franjo.
 
(vecerni.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,