Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Putin Trumpu: Rusija je dva stoljeća podržavala Ameriku

Putin Trumpu: Rusija je dva stoljeća podržavala Ameriku

putin-trumpPredsjednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Donald Trump, dogovorili su se da će naložiti razmatranje mogućeg datuma i mjesta osobnog sastanka. Telefonski razgovor je bio pozitivan i djelotvoran, priopćio je Kremlj

Prema navodima Kremlj, dvojica predsjednika su naglasila i važnost obnavljanja trgovinsko-ekonomskih veza dviju zemalja, kako bi se dodatno potaknuo stabilan razvoj bilateralnih odnosa.

Trump je ruskom kolegi rekao da se američki narod sa simpatijama odnosi prema Rusiji i Rusima, na što je Putin odgovorio da u Rusiji imaju iste osjećaje prema Amerikancima.

Putin je, kako je priopćeno, podsjetio da je Rusija više od dva stoljeća podržavala Ameriku, bila njezin saveznik u dva svjetska rata i da i sada promatra Ameriku kao partnera u borbi protiv međunarodnog terorizma.

Dvojica čelnika su se dogovorila da održavaju redovite osobne kontakte, istaknuvši da žele aktivno surađivati ​​radi stabilizacije odnosa na konstruktivnoj, ravnopravnoj i uzajamno korisnoj osnovi.

Putin i Tramp su, navodi Kremlj, razgovarali o situaciji u Siriji, posebno naglasivši da su zajednički napori u borbi protiv glavne opasnosti – međunarodnog terorizma – prioritetni.

“Predsjednici su se založili za uspostavljanje realne koordinacije ruskih i američkih djelovanja kako bi se uništili ISIS i druge terorističke organizacije u Siriji”, navedeno je u priopćenju.

Tijekom razgovora je razmotrena i situacija na Bliskom istoku, kao i arapsko-izraelski sukob, sfera strateške stabilnosti i neširenja nuklearnog naoružanja, kao i situacija u vezi s iranskim nuklearnim programom i Korejskim poluotokom, dodaje Kremlj.

“Bilo je riječi i o glavnim aspektima krize u Ukrajini. Dogovoreno je da se uspostavi partnerska suradnja u vezi s ovim i drugim pitanjima”, naveo je Kremlj.

Putin je, također, čestitao Trumpu povodom stupanja na dužnost predsjednika SAD, dodaje se u priopćenju.

Prethodno je saopćeno da je telefonski razgovor Trumpa i Putina trajao oko 45 minuta.

Donald Trump razgovarao je s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom prvi put nakon svoje inauguracije. To je prvi razgovor dvojice lidera u radnom formatu. Prethodni kratki razgovor 20. siječnja bio je protokolaran. Tada je Putin čestitao Trumpu na inauguraciji.

Ranije u subotu američki predsjednik je razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i premijerom Japana Abeom.

Rusija očekuje da će poslije stupanja Trumpa na dužnost američkog predsjednika odnosi Moskve i Washingtona, koji su, prema ocjeni ruskih vlasti, tijekom mandata Baracka Obame u potpunosti degradirani, početi se poboljšavati.

“Nakon razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koji je trajao 45 minuta, predsjednik SAD sada razgovara telefonom s trećim od pet lidera – predsjednikom Rusije Putinom”, napisao je ranije glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer na svojoj stranici na Twitteru.

Spicer je objavio fotografiju na kojoj se vidi da Trump razgovara telefonom, sjedeći za stolom, a oko stola sjede i stoje potpredsjednik Mike Pence, šef aparata Bijele kuće Reins Pribas, savjetnik predsjednika za nacionalnu sigurnost Michael Flynn i Trumpov savjetnik za strateška pitanja Steven Benon.

Putin i Trump već su razgovarali telefonom prošlog studenog, kada je ruski predsjednik svom sugovorniku čestitao na pobjedi na predsjedničkim izborima.

Tijekom razgovora u studenom bila je naglašena neophodnost suradnje u normalizaciji bilateralnih odnosa, razvoju trgovinsko-ekonomskih veza, borbi protiv međunarodnog terorizma i rješavanju sirijske krize.
 


 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,