Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » I PSIHIJATRI SU PROTIV NJEGA: Oni ┼żele napraviti dr┼żavni udar na Donald Trumpa zbog – NARCIZMA!

I PSIHIJATRI SU PROTIV NJEGA: Oni ┼żele napraviti dr┼żavni udar na Donald Trumpa zbog – NARCIZMA!

trump-hillary-pshoAmeri─Źki psihijatar i psihoterapeut, John D. Gartner, predava─Ź na presti┼żnom baltimorskom sveu─Źili┼ítu Johns Hopkins za US News kazao je kako vjeruje da aktualni ameri─Źki predsjednik Donald Trump boluje od malignog narcizma

Svjestan toga da kr┼íi “Goldwaterovo pravilo” po kojemu psihijatri ne smiju postavljati dijagnozu javnoj osobi bez njezina pristanka i ako je nisu osobno procijenili, Gartner je javno kazao ono s ─Źime se sla┼żu mnogi njegovi kolege.

“Donald Trump opasno je mentalno bolestan i po temperamentu nepodoban da bude predsjednik jedne dr┼żave“, kazao je Gartner, podsje─çaju─çi na njegovo pona┼íanje i ukazuju─çi na sklonost “grandioznosti, sadizmu, agresivnosti, paranoji, impulzivnosti i hiperosjetljivosti na kritiku”.

“Dosad smo vidjeli dovoljno da mo┼żemo postaviti dijagnozu. Ovaj je poreme─çaj neizlje─Źiv i treba ga razlikovati od narcisti─Źkog poreme─çaja li─Źnosti” koji karakterizira emocionalna i psiholo┼íka fiksacija na samoga sebe, dodao je Gartner.

Pona┼íanje malignih narcisa ─Źesto se preklapa sa psihopatijom i antisocijalnim poreme─çajem osobnosti. Takve osobe ─Źesto nemaju obzira ni interesa za moralan odnos i ne osje─çaju kajanje zbog svojih postupaka. Mogu biti iznimno inteligentne, blagoglagoljive, ┼íarmantne i nerijetko su na visokim polo┼żajima. Ova podskupina karakteristi─Źna je po arogantnom i nadmenom dr┼żanju te u┼żiva u nadmudrivanju s drugim ljudima.

Prikaz ovog tipa narcizma ─Źest je u knji┼żevnim djelima, osobito u bajkama u kojima njihove osobine postaju idealne za opis negativnih likova. U realnom su svijetu sadizam, mr┼żnja i nekontrolirana agresija malignog narcisa ono ┼íto prepoznajemo u osobinama vo─Ĺa raznih re┼żima i teroristi─Źkih skupina.


Tra┼żili medicinsku i psihijatrijsku dokumentaciju za Trumpa

Po podacima Ameri─Źke psihijatrijske udruge (APA) osnovna obilje┼żja narcisti─Źnog poreme─çaja li─Źnosti koji se prepoznaju u malignom narcizmu su grandiozni osje─çaj vlastite va┼żnosti, preokupiranost fantazijama o neograni─Źenoj mo─çi, uspjehu i pameti, vjerovanje u vlastitu posebnost, sna┼żna potreba za obo┼żavanjem i divljenjem, iskori┼ítavanje drugih u me─Ĺusobnim odnosima, nedostatak empatije te nagla┼íena zavist.

Jo┼í u prosincu troje profesora s presti┼żnoga ameri─Źkog sveu─Źili┼íta Harvard izrazilo je zabrinutost zbog mentalnog zdravlja i stabilnosti Donalda Trumpa. U pismu upu─çenom tada┼ínjem predsjedniku Baracku Obami tra┼żili su kompletnu medicinsku i psihijatrijsku evaluaciju za Trumpa prije nego ┼íto u sije─Źnju preuzme funkciju predsjednika.

Ovo nije prvi slu─Źaj da se u Sjedinjenim Dr┼żavama raspravlja o mogu─çoj psiholo┼íkoj nepodobnosti kandidata za predsjedni─Źku funkciju. ┼áezdesetih godina pro┼ílog stolje─ça jedan je ameri─Źki ─Źasopis postavio pitanje psihijatrima smatraju li da je tada┼ínji republikanski kandidat Barry Goldwater psiholo┼íki podoban za mjesto predsjednika, a dio ih je odgovorio negativno.

Goldwater je kasnije podnio tu┼żbu nakon koje je APA donijela pravilo po kojemu psihijatri ne smiju javno iznositi dijagnozu psiholo┼íkog stanja javne osobe ako je nisu osobno procijenili.

Pogledajte video u kojem psihijatri govore koliko su ljudi izlije─Źili u svojoj karijeri:
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(vecernji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,