Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » STIGLI ‘SPASITELJI’: Sretni Poljaci se slikaju sa američkim i NATO vojnicima, a ne razumiju da će oni biti prvi na udaru (VIDEO)

STIGLI ‘SPASITELJI’: Sretni Poljaci se slikaju sa američkim i NATO vojnicima, a ne razumiju da će oni biti prvi na udaru (VIDEO)

poljska-vojska-sadSAD su kao pojačanje Poljskoj za istočno krilo NATO poslali sredinom siječnja oklopnu brigadu sa 3.500 vojnika 446 tenkova, transportera i haubica i još 900 vozila, međutim, zaboravili su da su im u ovo doba godine na tim geografskim širinama potrebne zimske gume

Već prvi dani kada su američka vojna vozila izašla na poljske drumove pokazali su da sve do proljeća to može biti veliki problem, jer se pored manjih proklizavanja prevrnuo američki vojni kamion u Donjoj Šleskoj i rasuo tenkovske granate po drumu.

Poljski list Gazetra podsjeća danas tim povodom da ukupno između 6.500 i 7.000 američkih i vojnika NATO, uz oklopnu brigadu razmješteni na zapadu zemlje još i multinacionalni borbeni bataljon NATO pod američkom komandom to jest 1.300 američkih, britanskih, rumunjskih i hrvatskih vojnika na sjevero-istoku Poljske, znači i daleko veći promet vojnih vozila na poljskim putevima.

Dok su 2013. godine kroz Poljsku prošla 34 vojna saveznička konvoja, prošle godine ih je bilo već 300, a ove godine će ih biti još više jer će se tijekom godine na raznim vojnim vježbama u Poljskoj okupiti oko 30.000 vojnika.
 

 
Poljske vlasti umiruju javnost da osim zimskih guma američki i saveznički vojnici neće naići na probleme kao u Njemačkoj kada su prebacivali opremu kada se pokazalo da ne mogu sa teškom opremom prijeći preko nekih mostova ili ispod nadvožnjaka na planiranoj trasi.

“Nema problema u komunikaciji s Amerikancima.”

“Poljska ima specijalne karte s informacijama kuda mogu se premještaju s podacima koliki teret mogu izdržati mostovi i visinom nadvožnjaka”, kazao je poljskom listu pukovnik Robert Vožnjak odgovoran za smještaj američkih vojnika.

U četvrtak se, međutim u Zaganjora na zapadu Poljske gdje je glavna baza američke oklopne brigade već jedan američki vojni kamion zaglavio, previsok za nadvožnjak na putu.
 

 
(novosti.rs)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,