Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » STIGLI ‘SPASITELJI’: Sretni Poljaci se slikaju sa ameriÄkim i NATO vojnicima, a ne razumiju da će oni biti prvi na udaru (VIDEO)

STIGLI ‘SPASITELJI’: Sretni Poljaci se slikaju sa ameriÄkim i NATO vojnicima, a ne razumiju da će oni biti prvi na udaru (VIDEO)

poljska-vojska-sadSAD su kao pojaÄanje Poljskoj za istoÄno krilo NATO poslali sredinom sijeÄnja oklopnu brigadu sa 3.500 vojnika 446 tenkova, transportera i haubica i joÅ¡ 900 vozila, meÄ‘utim, zaboravili su da su im u ovo doba godine na tim geografskim Å¡irinama potrebne zimske gume

Već prvi dani kada su ameriÄka vojna vozila izaÅ¡la na poljske drumove pokazali su da sve do proljeća to može biti veliki problem, jer se pored manjih proklizavanja prevrnuo ameriÄki vojni kamion u Donjoj Å leskoj i rasuo tenkovske granate po drumu.

Poljski list Gazetra podsjeća danas tim povodom da ukupno izmeÄ‘u 6.500 i 7.000 ameriÄkih i vojnika NATO, uz oklopnu brigadu razmjeÅ¡teni na zapadu zemlje joÅ¡ i multinacionalni borbeni bataljon NATO pod ameriÄkom komandom to jest 1.300 ameriÄkih, britanskih, rumunjskih i hrvatskih vojnika na sjevero-istoku Poljske, znaÄi i daleko veći promet vojnih vozila na poljskim putevima.

Dok su 2013. godine kroz Poljsku proÅ¡la 34 vojna savezniÄka konvoja, proÅ¡le godine ih je bilo već 300, a ove godine će ih biti joÅ¡ viÅ¡e jer će se tijekom godine na raznim vojnim vježbama u Poljskoj okupiti oko 30.000 vojnika.
 

 
Poljske vlasti umiruju javnost da osim zimskih guma ameriÄki i savezniÄki vojnici neće naići na probleme kao u NjemaÄkoj kada su prebacivali opremu kada se pokazalo da ne mogu sa teÅ¡kom opremom prijeći preko nekih mostova ili ispod nadvožnjaka na planiranoj trasi.

“Nema problema u komunikaciji s Amerikancima.”

“Poljska ima specijalne karte s informacijama kuda mogu se premjeÅ¡taju s podacima koliki teret mogu izdržati mostovi i visinom nadvožnjaka”, kazao je poljskom listu pukovnik Robert Vožnjak odgovoran za smjeÅ¡taj ameriÄkih vojnika.

U Äetvrtak se, meÄ‘utim u Zaganjora na zapadu Poljske gdje je glavna baza ameriÄke oklopne brigade već jedan ameriÄki vojni kamion zaglavio, previsok za nadvožnjak na putu.
 

 
(novosti.rs)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,