Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » EKSKLUZIVNO: Putin sprema osloboditi i Libiju! Ulazak Rusije u ovu zemlju je pitanje dana

EKSKLUZIVNO: Putin sprema osloboditi i Libiju! Ulazak Rusije u ovu zemlju je pitanje dana

putin-gadafiRusija se, nakon Ukrajine i Sirije, odlučila uključiti u još jedan kritični sukob i ispraviti ono što su NATO i Amerika napravili

U Libiji će početi naoružavati Libijsku nacionalnu vojsku (LNA) odmetnutog generala Kalife Haftara, koja ratuje s Vladom nacionalnog sporazuma, priznatu od strane međunarodne zajednice.

Informacije o ovom potencijalno eksplozivnom razvoju događaja za Middle East Eye je otkrio visoki izvor iz alžirske vojske, koja je i sama uključena u kaotičnu situaciju u Libiji. “Moramo se suočiti s činjenicama.

Nećemo zauvijek čekati političke stranke u Libiji da postignu dogovor. Libiji treba obnova vladavine zakona u cijeloj zemlji i snažna vojska koja je sposobna garantirati sigurnost sve do njenih granica. A s Rusima imamo zajedničku viziju”, rekao je navedeni izvor.

Jedna vlada u Tobruku, druga u Tripoliju

LNA kontrolira istočni dio Libije i podržava Predstavnički dom smješten u Tobruku, koji se s Vladom nacionalno sporazuma u Tripoliju nadmeće za kontrolu nad državom. Ova islamistička vlada osporava rezultate izbora iz 2014. na kojima je glasalo samo 18% libijskih glasača.
 

 

Alžirski izvor tvrdi da su Rusi postigli dogovor s generalom Haftarom prilikom njegovog posjeta nosaču aviona Admiral Kuznjecov 11. siječnja kad je uplovio u libijske teritorijalne vode. Dogovori su se prethodno vodili i kad je Haftar u studenom prošle godine posjetio Moskvu.

Moskva želi morsku bazu u Libiji

Uz rusko oružje, tenkove, avione, raketne sustave i sofisticiranu opremu za nadzor, Haftar bi mogao ostvariti dominantnu poziciju u rastrganoj zemlji. A Rusija bi zauzvrat povratila utjecaj koji je izgubila u Libiji padom Moamera Gadafija, ali otišla još dalje – mogla bi dobiti morsku bazu i stalnu prisutnost u sjevernoj Africi, koju već godinama priželjkuje,.

Moskva je s bivšim libijskim vladarom 2011. potpisala unosni ugovor o prodaji oružja, navodno vrijedan milijarde dolara, koji zbog građanskog rata i njegovog pada nikad nije realiziran – dosad.

“Bit će dublje koordinacije u idućim mjesecima. Haftar će omogućiti ruski pristup lukama u Libiji i također im otvoriti pristup zračnim lukama”, otkrio je za Middle East Eye drugi izvor, koji je bio pukovnik u libijskoj vojsci pod Gadafijem.

Prodaja oružja preko Alžira

Moskva ne može legalno prodavati oružje Haftaru, bar ne izravno, zbog UN-ovog embarga na prodaju oružja koji je na snazi još od 2011. No Alžir se nameće kao “prirodno rješenje tog problema”, kako kaže izvor, budući da ta zemlja 90% svog oružja uvozi iz Alžira. Dio tog oružja sad bi mogla proslijediti Haftaru.

Alžir navodno ne bi imao ništa protiv ovakvog dogovora jer “iako mu (Haftaru) ne vjeruje potpuno, zna da u ovom trenutku on jedini može osigurati minimum stabilnosti.”

Alžir je u prosincu već počeo opskrbljivati Haftara oružjem, ali pod uvjetom da ga koristi samo za borbu protiv militanata Islamske države koja je također prisutna u Libiji.

Haftar je znatno popravio svoju poziciju u sukobu zauzimanjem strateških naftnih terminala. Procjenjuje se da ovaj bivši Gadafijev general, koji se odmetnuo od njega 2011., trenutno kontrolira 60 tisuća vojnika.

Alžir se službeno još uvijek zalaže za političko rješenje sukoba i pomirenje zaraćenih strana, ali očito u isto vrijeme polaže svoje karte na stranu za koju misli da će odnijeti prevagu.

S obzirom da su, kako piše Middle East Monitor, u Libiji već prisutne američke vojne snage (oko tisuću vojnika), kao i talijanske i britanske, koje se bore na strani vlade u Tripoliju, dok su francuske snage navodno uključene u operacije na strani Haftara, rusko uplitanje moglo bi dovesti do opasne eskalacije sukoba. Slično kao i u Siriji.
 

 
(index.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,