Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Hrvatska vraća obvezno služenje vojnog roka zbog Srbije? A premijeri se zabavljaju u Davosu

Hrvatska vraća obvezno služenje vojnog roka zbog Srbije? A premijeri se zabavljaju u Davosu

vojni-rok-hrU Hrvatskoj je u tijeku opsežna analiza koja treba pokazati prednosti i mane ponovnog aktiviranja obveznog vojnog roka

Umirovljeni general Hrvatske vojske i predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac tim povodom kaže da se stalno govori o nasilnom rješavanju krize u regiji, te da to često, kako kaže, prolazi ispod radara.

“I doista može vrlo brzo doći do problema, primjerice da Republika Srpska pokuša da se izdvoji iz BiH, što bi odmah izazvalo reakciju muslimana, i vi imate problem”, naveo je Miljavac.

Za njega je, kako kaže, normalno da se tu odmah uvlači i Srbija, što će sve zajedno napraviti problem i Hrvatima u BiH, pa bi i Hrvatska na ovaj ili onaj način tu nešto morala “odradi”.

“I za tren može doći do vrlo ozbiljnog konflikta. Na to je upozorio i ministar vanjskih poslova Rusije Lavrov”, naveo je Miljavac.

U Hrvatskoj je obveza služenja vojnog roka ukinuta 2008. godine i od tada postoji samo dobrovoljno služenje vojnog roka.

Dobrovoljno služenje traje 14 tjedana na poligonima Slunj i Gašinci.

Pozivajući se na svoje izvore, “Glas Slavonije” piše da prije službenih analiza u Ministarstvu obrane Hrvatske ne žele ništa službeno komentirati o tom pitanju. Izvor lista navodi da Ministarstvo i Stožer daju prijedlog takve odluke, nakon čega će se ocijeniti hoće li se ići u promjene.


Miljavac tvrdi i da se u nekim drugim europskim zemljama odvijaju takvi procesi i da priča nije neutemeljena.

Neimenovani izvor za list kaže da je na sustavu predložiti izmjenu o kojoj će se raspravljati.

Može se, kaže, predložiti dvomjesečna, jednomjesečna ili pak obuka od šest tjedana. Tvrdi i da se ne bi išlo na dulje od dva mjeseca. Na novim vojnim obukama se ne bi išlo na velika specijalistička znanja, nego bi se pojedinci obučavali za rukovanje pješačkim naoružanjem.

Uz gađanje iz automatskog naoružanja trebalo bi se savladati prva pomoć i korištenje zaštitne maske. Nakon toga, trebalo bi da postoji mogućnost dobrovoljne dodatne obuke.

Temeljnu obuku, piše list, trebalo bi završiti u roku od mjesec dana:

“Tako da ne bi bio cilj da ih time osposobimo za nešto veliko već da im prenesemo nekakve osnovne pojmove i stvari za koje mislimo da treba znati. Na primjer, kako namjestiti šator ili slične postupke koji se mogu u različitim situacijama primijeniti”.

➡ ➡ HUŠKAJU NARODE, A ŠTO RADE KADA SU ZAJEDNO: Svi za jednog, jedan za sve! Pogledajte kako se Vučić, Plenković i ostali drže za ruke
 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,