Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » SVE ZATA┼áKALI: Britanija ispalila nuklearne rakete u krivom smjeru – prema SAD-u

SVE ZATA┼áKALI: Britanija ispalila nuklearne rakete u krivom smjeru – prema SAD-u

nuklear-theresa-britanijaMay nije spomenula neuspjeli test kada je nagovorila parlament potrošiti 40 milijardi funti na nuklearne podmornice

Britanija je u lipnju prošle godine, sa svojom podmornicom ispalila nuklearne raketne Trident u krivom smjeru, što dovodi do pitanja zašto premijer Theresa May nije to otkrila britanskom parlamentu prije glasovanja o obnovi podmornice.

Izvor citira navode u dokumentu, prema kojoj su se projektili “mogli” okrenuti u pogre┼ínom smjeru prema obali Amerike, kada su ispaljeni iz podmornice, koja se nalazila u neposrednoj blizini obale Floride, prenosi Sunday Times .

To je bilo jedino probno lansiranje britanske nuklearne rakete u posljednje ─Źetiri godine, i desilo se neposredno prije nego ┼íto je Theresa May postala premijerka Velike Britanije.

Prema navodima, May je izostavila spominjanje neuspješnog testa kada je nagovorila parlament da potroši 40 milijardi funti na nuklearne podmornice u prvom govoru pred parlamentom u lipnju prošle godine.

Tijekom televizijskog intervjua, u kojem ju je novinar ─Źetiri puta upitao da li je tijekom tog govora znala za neuspje┼íno ispaljivanje rakete, May je odbijala direktno odgovoriti.

Skupe probe

“Apsolutno vjerujem u na┼íe Trident rakete. Nakon tog govora, u donjem domu parlamenta, ono o ─Źemu smo razgovarali bilo je da li bi trebalo ili ne obnoviti podmornice, i da li bi trebalo da imamo┬áte rakete ili ne”.


Prema njenim rije─Źima, postoje probe koje se stalno obavljaju.

Britanski Times piše da su Trident rakete testirane svega pet puta u ovom stoljeću, jer svaka proba košta 17 miliona funti.

Parlamentarna rasprava o obnavljanju podmornica trajala je pet sati, nakon ─Źega je usvojena odluka o zamjeni starog sistema i odobrena izgradnja ─Źetiri podmornice, kako bi se osiguralo da Britanija mo┼że imati nuklearno oru┼żje stalno u patrolama na moru.

Protiv te odluke glasalo je 100 od 650 predstavnika parlamenta, uklju─Źuju─çi predstavnike ┼íkotskih nacionalista i opozicione Radni─Źke partije, koji su smatrali da nuklearno oru┼żje nije potrebno ako se malo koristi u borbi protiv terorista te istaknuli da bi se novac mogao bolje potro┼íiti.

U zajedni─Źkom priop─çenju kabineta Therese May i britanskog Ministarstva odbrane navodi se da je Kraljevska mornarica obavila rutinski test Trident raketa, kao dio operacija sa ciljem da se certificira podmornica i njena posada.

“Podmornica i njena posada uspje┼íno su testirani i certificirani. Ne mo┼żemo dati vi┼íe detalja o na┼íim podvodnim operacijama iz o─Źitih nacionalnih sigurnosnih razloga”, navodi se u saop─çenju.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(balkans.aljazeera.net)

Filed under: Uncategorized · Tags: , , ,