Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » SVE ZATAŠKALI: Britanija ispalila nuklearne rakete u krivom smjeru – prema SAD-u

SVE ZATAŠKALI: Britanija ispalila nuklearne rakete u krivom smjeru – prema SAD-u

nuklear-theresa-britanijaMay nije spomenula neuspjeli test kada je nagovorila parlament potrošiti 40 milijardi funti na nuklearne podmornice

Britanija je u lipnju prošle godine, sa svojom podmornicom ispalila nuklearne raketne Trident u krivom smjeru, što dovodi do pitanja zašto premijer Theresa May nije to otkrila britanskom parlamentu prije glasovanja o obnovi podmornice.

Izvor citira navode u dokumentu, prema kojoj su se projektili “mogli” okrenuti u pogrešnom smjeru prema obali Amerike, kada su ispaljeni iz podmornice, koja se nalazila u neposrednoj blizini obale Floride, prenosi Sunday Times .

To je bilo jedino probno lansiranje britanske nuklearne rakete u posljednje četiri godine, i desilo se neposredno prije nego što je Theresa May postala premijerka Velike Britanije.

Prema navodima, May je izostavila spominjanje neuspješnog testa kada je nagovorila parlament da potroši 40 milijardi funti na nuklearne podmornice u prvom govoru pred parlamentom u lipnju prošle godine.

Tijekom televizijskog intervjua, u kojem ju je novinar četiri puta upitao da li je tijekom tog govora znala za neuspješno ispaljivanje rakete, May je odbijala direktno odgovoriti.

Skupe probe

“Apsolutno vjerujem u naše Trident rakete. Nakon tog govora, u donjem domu parlamenta, ono o čemu smo razgovarali bilo je da li bi trebalo ili ne obnoviti podmornice, i da li bi trebalo da imamo te rakete ili ne”.


Prema njenim riječima, postoje probe koje se stalno obavljaju.

Britanski Times piše da su Trident rakete testirane svega pet puta u ovom stoljeću, jer svaka proba košta 17 miliona funti.

Parlamentarna rasprava o obnavljanju podmornica trajala je pet sati, nakon čega je usvojena odluka o zamjeni starog sistema i odobrena izgradnja četiri podmornice, kako bi se osiguralo da Britanija može imati nuklearno oružje stalno u patrolama na moru.

Protiv te odluke glasalo je 100 od 650 predstavnika parlamenta, uključujući predstavnike škotskih nacionalista i opozicione Radničke partije, koji su smatrali da nuklearno oružje nije potrebno ako se malo koristi u borbi protiv terorista te istaknuli da bi se novac mogao bolje potrošiti.

U zajedničkom priopćenju kabineta Therese May i britanskog Ministarstva odbrane navodi se da je Kraljevska mornarica obavila rutinski test Trident raketa, kao dio operacija sa ciljem da se certificira podmornica i njena posada.

“Podmornica i njena posada uspješno su testirani i certificirani. Ne možemo dati više detalja o našim podvodnim operacijama iz očitih nacionalnih sigurnosnih razloga”, navodi se u saopćenju.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(balkans.aljazeera.net)

Filed under: Uncategorized · Tags: , , ,