Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Proročanske riječi Andreja Plenkovića se obistinjuju! Ovako nije bilo niti u komunizmu!

Proročanske riječi Andreja Plenkovića se obistinjuju! Ovako nije bilo niti u komunizmu!

pernar-koljenaHDZ od jutra guši svaku mogućnost rasprave u saboru. “Ovako vjerojatno nije bilo niti u komunizmu!”, napisao je Goran Maras na facebooku

Saborski stražari zastupnike Pernara i Sinčića na silu iznijeli van iz sabornice.

Da se podsjetimo izjave premijera Hrvatske koji je prije neki dan izjavio:

“Stranke poput vaše ruše referendume u Francuskoj, Nizozemskoj, Grčkoj,… E, ovdje nećete. I drugi put ćete dobiti manje glasova i manje mandata, ja vam to jamčim. To će biti jedna od ključnih zadaća moje vlade”, poručio je Plenković Živom zidu i potpuno se razotkrio.

Skidanje izložbe Ane Frank u Šibeniku, monopol u telekomunikacijama te problemi u zdravstvenom sustavu teme su po kojima je u petak nekoliko saborskih klubova zatražilo stanku na početku zasjedanja. Rasprava se ipak svela na Inu, Tomislava Karamarka i Most s obzirom da je na dnevnom redu bilo skidanje imuniteta Mostovcima zbog Karamarkove tužbe za klevetu. Burna rasprava rezultirala je i pozivanjem ‘straže’ koja je naposlijetku Pernara doslovno iznijela van iz sabornice.

SDP-ovac Nenad Stazić na početku je zatražio da bi, kako je rekao, u ime kluba progovorio o skandalu u Šibeniku vezanom za povlačenje izložbe Ane Frank.

Most je govorio o monopolu u području telekomunikacija, a HSS o problemima u zdravstvenom sustavu. Ipak, sjednicu je okupirala burna rasprava o skidanju imuniteta Mostovcima zbog tužbe za klevetu Tomislava Karamarka.

SDP-ov zastupnik Gordan Maras za saborskom je govornicom napao premijera Andreja Plenkovića zbog nesnalaženja oko Ine, pritom branivši bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka koji je izgubio sve funkcije upravo zbog Ine. Riječ je o raspravi o tužbi za klevetu koju je protiv šefa Mosta Bože Petrova podnio Karamarko.

Potpredssjednik Sabora Željko Reiner uvjeravao ih je da su se raspravom o Ini, odmaknuli od točke dnevnog reda.

‘Hrvatski građani moraju biti svjesni da se i dalje nastavlja ista politika zbog koje je bivša vlada pala’, kazao je i naglasio da su Karamarka HDZ-ovci glorificirali isto kako što to danas čine s Plenkovićem.

‘Nazovite Karamarka, ispričajte mu se i neka povuče tužbu’, kazao je SDP-ov Arsen Bauk.

Na stranu Mostovog Mire Bulja stao je Ivan Pernar tvrdivši kako Bulj ima hrabrosti glasati protiv zakonskih prijedloga koalicijskih partnera iz HDZ-a.

Reiner je uporno pokušao zastupnike navesti da se drže rasprave o skidanju imuniteta Mostovcima, pe je povisio glas na Nenada Stazića koji je iz svoje zastupničke klupe dobacivao. ‘Dosta je ovoga! Nemojte tuk na utuk’, zavapio je. Marasu je oduzeo riječ i kazao : Nemojte raditi spektakl od sabornice’.

Ivan Pernar je Reineru poručio da ne bi trebao zastupnike prekidati zbog povrede poslovnika, na što mu je Reiner odgovorio da na slijedećim izborima pokuša dobiti dovoljno glasova da postane predsjednik Sabora.

Mostov Nikola Grmoja poručio im je: Ina je zadnja stvar na kojoj vi možete poentirati. Sjetite se gospodina Linića i Bijelih noći.

Miro Bulj Marasu se ironično obrato kao najboljem SDP-ovom ministru od 90-tih do danas te poručio da bi trebali pjevati Thompsonovu pjesmu Crne noći, bijeli putevi’.

Reiner zvao ‘stražu’

U jednom trenutku Reiner je Ivana Pernara zamolio da napusti sabornicu i jabuku pojede vani. Ipak, Pernar je ostao i replicirao o Ini. Desetak minuta nakon toga, Pernar je sa svog mjesta krenuo galamiti, pa je Reiner kazao da treba ‘pozvati stražu’ i izbaciti ga van.

Nakon toga Reiner je zatražio stanku da se Pernara bez direktnog prijenosa upristoji. No, Pernar je cijeli incident prenosio uživo na svom Facebook profilu. Kolateralna žrtva bio je i Ivan Vilibor Sinčić koji je također izletio iz sabornice.

Zastupnik Goran Beus Richemberg kazao je da su se zastupnici ranije držali izrečene mjere za napuštanje sabornice te da se Sabor pretvara u ‘reality show’. ‘Koristiti Sabor da bi se teatralno pokazalo mišiće, je nekorektno. U takvim situacijama u kojima bez fizičkog konflikta ne možemo rješiti ništa, bilo bi dobro da predsjedavajući prekine sjednicu do drugog dana’, tvrdi.

SDP-ov Arsen Bauk primijetio je da je puno lakše raditi dok Saborom predsjedaju Gordan Jandroković ili pak Milijan Brkić te da Reiner trenira strogoću.

Reineru je očito prekipjelo jer je uskoro na njegovo mjesto zasjeo Božu Petrov, predsjednik Sabora te preuzeo predsjedanje sjednicom.

Podsjetimo, međunarodna izložba ‘Anna Frank – povijest za sadašnjost’, u organizaciji Hrvatske edukacijske i razvojne mreže za evoluciju sporazumijevanja (HERMES), koja će obići 40 europskih gradova, nije se dugo zadržala u Šibeniku.

Otvorena je 17. siječnja, u Tehničkoj školi u Šibeniku, trebala je ostati do 10. veljače, no već se iselila. Razlog – odbijanje ravnatelja Josipa Belamarića da u sklopu izložbe izvjesi panoe koji se odnose na Drugi svjetski rat na hrvatskom tlu.

‘Mi smo htjeli izložbu o Anni Frank i Holokaustu, a ne o ustašama i partizanima, a iz HERMES-a, koji su organizatori zajedno s Kućom Anne Frank u Amsterdamu, ultimativno su tražili da se postavi i šest panoa o ustašama i partizanima. S tim da su ustaše prikazani kao koljači, a partizani kao cvijeće. Ako ćemo već imati takvu izložbu, onda neka bude sve realno prikazano, neka se prikaže i Bleiburg, Goli otok i sve one jame gdje su partizani ubijali Hrvate bez ikakvog suđenja. Djeca bi trebala učiti istinu, a ne da im se stvari serviraju jednostrano’, rekao je ravnatelj Belamarić za portal TRIS.

U programu izložbe jasno, među ostalim, stoji: ‘Ovisno o državi i gradu u kojem se prezentira, ova izložba obogaćuje se sadržajima lokalnog karaktera vezanih za temu same izložbe, pa je tako sadržaj za ovu prigodu obogaćen originalnim hrvatskim panelima koji se bave lokalnim kontekstom tema vezanih za izložbu.’
 

 

 
(tportal.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , ,