Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Turska se obru┼íila na Darwina: Erdogan izbacuje ‘Teoriju evolucije’ iz ┼íkola i ud┼żbenika

Turska se obru┼íila na Darwina: Erdogan izbacuje ‘Teoriju evolucije’ iz ┼íkola i ud┼żbenika

turska-evolucijaDarwinova evolucija teorija ─çe biti uklonjena iz turskih ud┼żbenika iz biologije u srednjim ┼íkolama od sljede─çe godine

Ministar nacionalnog obrazovanja turske vlade, Ismet Yilmaz, najavio je novi nastavni plan i program za školsku akademsku godinu 2017-2018.

Yilmaz je priznao da su Darwinova otkri─ça “samo teorija”: “Darwinov rad se temelji samo na teoriji. U stvari, to je isto kao teorija “Velikog praska” u fizici. Ovi problemi zahtijevaju posebnu raspravu izvan ┼íkolskog programa”.

Teorije evolucije su izba─Źene iz ┼íkole

Novi nacrt plan i program donosi neke radikalne promjene:

- neuspjeli poku┼íaj pu─Źa ─çe biti uklju─Źen u predmete dru┼ítvenih znanosti po─Źev┼íi od 6. razreda.

- sveukupna akademska te┼żina programa je smanjena

- “Teorija evolucije” je isklju─Źena iz predmeta. Poglavlje na koje se to odnosi se zove “Porijeklo ┼żivota i evolucija” i biti ─çe zamijenjeno sa poglavljem “┼Żiva bi─ça i okoli┼í”.

Reakcionarna transformacija koju su do┼żivjeli u posljednjih 14 godina u Turskoj donosi zna─Źajne rezultate.

31,2 posto turskih studenata do 15 godina podbacilo je u matematici, znanosti i ─Źitanju, prema PISA testu.

Turska je postigla 420 poena na testu iz matematike i zauzela 49. mjesto od 72 zemalja. Turska je tako─Ĺer bila na 52. mjestu u znanosti i 50. u ─Źitanju.

Prema Turskoj Asocijaciji za Obrazovanje (TED) i njihovog “Izvje┼í─ça o obrazovanju u 2016.”, prosje─Źna ocjena verbalne vje┼ítine sveu─Źili┼ínih diplomanata u Turskoj je ni┼ża od prosje─Źne ocjene u─Źenika koji su djelomi─Źno zavr┼íili srednju ┼íkolu u Japanu.

Daljnji korak ka neznanstvenom, opskurnom obrazovanju

Rasprave oko toga ho─çe li isklju─Źiti “Teoriju Evolucije” i uklju─Źiti inteligentniji model obrazovanja su nedavno eskalirale.

Odgovaraju─çi na pitanje o isklju─Źivanju “Teorije Evolucije” iz nastavnog plana i programa, ministar narodne prosvjete Ismet Yilmaz izjavio je da je nacrt plana otvoren za komentare, a Teorije evolucije nije iznimka.

Y─▒lmaz je tvrdio da iako je ta teorija “iako prihva─çena znanstveno, je samo hipoteza, ili samo teorija, te da je sporna.”

DARWINOVA TEORIJA EVOLUCIJE: Kamen Temeljac Zlo─Źina ÔÇô od Hitlera do Dana┼ínje ÔÇťZlatne MilijardeÔÇŁ
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , ,