Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Angela Merkel poziva na stvaranje vojske EU na čelu s Njemačkom koja će braniti Europu

Angela Merkel poziva na stvaranje vojske EU na čelu s Njemačkom koja će braniti Europu

merkel-vojska-euAngela Merkel ponovo poziva Europsku uniju na stvaranje vlastite vojske upozoravajući da se Europska Unija neće moći osloniti na druge koji će im jamčiti sigurnost

Ona vjeruje da su SAD i Velika Britanija sada preslabe kada je Donald Trump na pragu ulaska u Bijelu kuću, a Britanija se sprema napustiti EU.

Glavna Berlinska šefica je rekla da će Bruxelles morati preuzeti “više odgovornosti u svijetu” jer se predviđa hlađenje transatlantskih odnosa prema euroskeptičnom novoizabranom predsjedniku.

Opisujući Brexit kao “emocionalan” događaj za nju, ona je pozvala preostalih 27 zemalja članica da iskoriste Brexit da bi pojačali njihovu vojnu suradnju.

Gospođa Merkel je to izjavila dok je dobivala počasnu nagradu od strane dva belgijska sveučilišta koji su joj uručili priznanje za njezin rad na ‘ujedinjenoj Europi’.

Ove izjave dolaze u vrijeme kad eurokrati nastavljaju pritiskati prema naprijed s planovima za mnogo bližu europsku suradnju na vojnom planu – kroz takozvanu “Obrambenu uniju – koju većine promatrača vidi kao stvaranje vojske u Europske unije.

Šefovi EU-a su nedavno bili prisiljeni odbaciti kontroverzne planove za zajednički vojni stožer u Bruxellesu nakon što im je Velika Britanija na to stavila veto, ali gospođa Merkel je obećala da će se ti planovi vratiti na stol odmah nakon Brexita.

Zabrinutost je nastala u činjenici da će vojska EU fatalno ugroziti NATO savez – zapadni vojni savez koji je zadržao mir na kontinentu tijekom 50 godina – stvarajući vojne strukture koje će se natjecati sa tim savezom.

No, gospođa Merkel inzistira da će se takva vojna sila morati osnovati dijelom zbog ravnodušnosti gospodina Trumpa, koji preuzima dužnost 21. siječnja, prema cijelom projektu eura.

Ona je rekla: “Nemojmo se zavaravati. S točke gledišta nekih od naših tradicionalnih partnera – i ja također razmišljam ovdje i o transatlantskim odnosima – da ne postoje vječna jamstva za blisku suradnju s nama Europljanima.

“Uvjerena sam da će Europa i EU morati naučiti preuzeti više odgovornosti u svijetu.”

Angela Merkel je inzistira da samo Bruxelles, a ne pojedinačne države članice, može uspješno riješiti globalne probleme, pozivajući se na obrambena pitanja, uključujući i rusku agresiju u Ukrajini.

Ona je rekla: “Europa se suočava s najvećim izazovima zadnjih nekoliko desetljeća. Bilo bi naivno uvijek se oslanjati na druge da rješavaju probleme u našem susjedstvu.”

Ona je rekla: “Trebamo gledati ovu odluku kao poticaj da radimo zajedno, kako bi održali Europu cjelovitom sada više nego ikad.”

“Ne smije se dopustiti da nas podijele. 27 članica se moraju pojaviti zajedno u pregovorima”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,