Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Prosvjedi u Meksiku guraju državu na rub revolucije i nitko ne govori o tome

Prosvjedi u Meksiku guraju državu na rub revolucije i nitko ne govori o tome

meksiko-prosvjediDugo tinjajuća socijalna napetost u Meksiku prijeti eksplozijom naroda dok neoliberalne reforme pogoršavaju životni standard i potiču hiperinflaciju

Svjetski mediji uglavnom su ostali nijem o stanju u Meksiku, čak i na činjenicu da su građanski nemiri zatvorili američko-meksičku granicu u San Diegu, Kalifornija, nekoliko puta u posljednjih tjedan dana.

Tjedan prosvjeda u Meksiku protiv povećanja cijena goriva su praćeni pljačkama i nemirima sa dosad 6 ubijenih osoba, okupljanjima tisuća osoba u cijeloj zemlji, a među policajcima ima ozlijeđenih.

Protesti pod nazoivom “Gasolinazo” u Meksiku zbog rasta cijene goriva za više od 20 posto doveli su do više od 400 uhićenja, 250 opljačkanih trgovina, i šest smrtnih slučajeva.

Ceste su blokirane, granice zatvorene, a vladine zgrade su zatvorene. Prosvjedi su i dalje relativno mirni, sve u svemu, osim nekoliko izoliranih nasilnih djela za koje aktivisti okrivljuju državne infiltratore.

Nekoliko vijesti mainstream medija koje su izvijestile o situaciji krive za kaos poskupljenje cijene goriva, ali ne ispituju nekoliko drugih čimbenika koji su pritom doveli Meksiko na rubu revolucije.

Narko-država, ili kako meksički aktivisti kažu, “el narko-gobiero” je izraz koji se koristi za opisivanje otvorene korupciju između meksičke vlade i kartela.

Narko-država je bila na naslovnicama u zadnje vrijeme zbog otmica i pretpostavljenih ubojstava 43 Ayotzinapa učenika u gradu Iguala, Guerrero, u 2014. Taj događa je bio izvor kontinuiranih protuvladinih prosvjeda od tada.

Neoliberalna politika je napustila radničku klasu

Svečani zakon “slobodne trgovine” NAFTA iz 1994. koju je potpisao Bill Clinton, napravio je velike promjene gospodarskog krajolika SAD-a i Meksika. Poljoprivrednici, davno bitan faktor u Meksiku kao i seljačko stočarsko gospodarstvo, bili su izbrisani zbog niske cijene kukuruza subvencionirane od strane američke vlade, koji je odmah poplavio meksičko tržište nakon što je potpisan Clintonov zakon o partnerstvu NAFTA.

Možda je najveći pokretač tekućeg građanskog prevrata u Meksiku inflacija koja je trenutno izvan kontrole u kombinaciji s vrijednostima pesosa koje dosežu rekordno niske razine.

Meksički radnici su već financijski uništeni minimalnim plaćama koje se kreću do četiri dolara dnevno. Cijene hrane, koje su bile u porastu prije povećanja cijena goriva, porasle su još više zbog povezanosti sa cijenama goriva.

U Meksiku, trenutno traje “ekvivalent minimalne plaće od 12 dana da bi napunili rezervar goriva. U SAD-u za to treba ‘sedam sati”.

Javni troškovi prijevoza će vjerojatno rasti s cijenama goriva. Rastuće cijene nafte će staviti pritisak na ostatak meksičke ekonomije dok će radnici trošiti više novca na gorivo, a manje na robu široke potrošnje.

Opći osjećaj bespomoćnosti u lice korupcije narko-države i ekonomske nesigurnosti neće proći i sa sljedećim izborima ili protestima, a nejednakost bogatstva u zemlji ne može ništa izliječiti.

Meksiko je zreo za revoluciju. Bilo da se pokrene odmah uzrokovana poskupljenje goriva i velikom inflacijom, ili će se dogoditi u bliskoj budućnosti, ona dolazi – i mi trebali razgovarati o tome.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , ,