Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » GUARDIAN ODRŽAO MISU ZADUŠNICU: Plačimo nad tužnom ostavštinom kukavičkog Baracka Obame

GUARDIAN ODRŽAO MISU ZADUŠNICU: Plačimo nad tužnom ostavštinom kukavičkog Baracka Obame

obama-srednji-prstČovjek koji je jednog dana dobio Nobelovu za mir, a već sljedećeg dana poslao 10.000 vojnika da ratuju u Irak

Naš kandidat nade i promjena uvijek iznova nije ostvarivao svoje ciljeve. Njegovi navijači i simpatizeri, za koje on nikad nije bio odgovoran za to, snose dio krivice, piše Cornel West, autor i profesor javne filozofije na Harvardu, za Guardian.

U nastavku prenosimo dijelove njegove kolumne:

“Prije osam godina svijet je slavio inauguraciju briljantnog i karizmatičnog crnog predsjednika SAD-a. Danas smo na rubu provalije – uskoro nas čeka instalacije njegove lažljive i purgativne zamjene.

To je depresivni pad u najmoćnijem carstvu u povijesti. Lako može proizvesti sveopći cinizam i otrovni nihilizam. Ima li uopće ikakve nade za istinu i pravdu? Može li Amerika biti iskrena sama prema sebi?

Doba Baracka Obame možda je bilo i zadnje razdoblje kad smo se mogli odmaknuti od neoliberalizma. Naš svijet je ugušen zabavnim brendovima i aktivnostima koje nemaju veze s istinom, poštenjem ili dugoročnim preživljavanjem planeta. Svjedoci smo post-moderne verzije gangsterizacije svijeta”.

Bježanje od istine

“Obama je 2009. godine spasio Wall Street. Njegova je administracija rekla da nije bilo ubijenih civila u napadima bespilotnih letjelica. Onda su nam rekli da ih je nekoliko ubijeno. Onda možda i 65. Ali kad je ubijen jedan američki civil, odmah se organizirala tiskovna konferencija i dodijeljena je financijska kompenzacija.

Tijekom protesta protiv ubijanja crnih mladića, u zatvoru su završile grupe koje su protestirale. Tijekom protesta protiv izraelskog ubijanja više od 2000 Palestinaca (među kojima je bilo i 550 djece), Obama je izraelskoj vojsci dao $225 milijuna pomoći. Njegova obrazovna politika zatvorila je stotine javnih škola, a umjesto njih otvorila ugovorne škole.

Ali mediji nisu prozvali predsjednika Obamu zbog ovih stvari. Umjesto toga, dobro plaćeni govornici su ga hvalili. Većina crnih glasnogovornika branila je njegovu tišinu i zločine u ime rasnog simbolizma i vlastitih karijera.

Julian Assange, Edward Snowden, Chelsea Manning i drugi koji su otkrili istinu demonizirani su, a zločini koje su razotkrili uopće nisu spominjani”.

Milijuni deportiranih

“Obamin nedostatak hrabrosti da se suoči s kriminalcima s Wall Streeta i napadi bespilotnim letjelicama doveli su do rasta desnog populizma kod kuće i islamističkih pobuna na Bliskom istoku.

Tijekom njegove administracije deportirano je više od 2,5 milijuna ljudi.

Bernie Sanders pokušao je stvoriti lijevi populizam, ali uništili su ga Hillary Clinton i Obama u namještenim predizborima američke Demokratske stranke. Sad se nalazimo na ulasku u neo-fašističku eru: neoliberalna ekonomija na steroidima, militaristička vlada željna rata koja poriče globalno zatopljenje.

“Koje tužno nasljeđe kandidata nade i promjena”, zaključuje West za Guardian.
 
(index.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,