Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » GUARDIAN ODR┼ŻAO MISU ZADU┼áNICU: Pla─Źimo nad tu┼żnom ostav┼ítinom kukavi─Źkog Baracka Obame

GUARDIAN ODR┼ŻAO MISU ZADU┼áNICU: Pla─Źimo nad tu┼żnom ostav┼ítinom kukavi─Źkog Baracka Obame

obama-srednji-prst─îovjek koji je jednog dana dobio Nobelovu za mir, a ve─ç sljede─çeg dana poslao 10.000 vojnika da ratuju u Irak

Na┼í kandidat nade i promjena uvijek iznova nije ostvarivao svoje ciljeve. Njegovi navija─Źi i simpatizeri, za koje on nikad nije bio odgovoran za to, snose dio krivice, pi┼íe Cornel West, autor i profesor javne filozofije na Harvardu, za Guardian.

U nastavku prenosimo dijelove njegove kolumne:

“Prije osam godina svijet je slavio inauguraciju briljantnog i karizmati─Źnog crnog predsjednika SAD-a. Danas smo na rubu provalije ÔÇô uskoro nas ─Źeka instalacije njegove la┼żljive i purgativne zamjene.

To je depresivni pad u najmo─çnijem carstvu u povijesti. Lako mo┼że proizvesti sveop─çi cinizam i otrovni nihilizam. Ima li uop─çe ikakve nade za istinu i pravdu? Mo┼że li Amerika biti iskrena sama prema sebi?

Doba Baracka Obame mo┼żda je bilo i zadnje razdoblje kad smo se mogli odmaknuti od neoliberalizma. Na┼í svijet je ugu┼íen zabavnim brendovima i aktivnostima koje nemaju veze s istinom, po┼ítenjem ili dugoro─Źnim pre┼żivljavanjem planeta. Svjedoci smo post-moderne verzije gangsterizacije svijeta”.

Bje┼żanje od istine

“Obama je 2009. godine spasio Wall Street. Njegova je administracija rekla da nije bilo ubijenih civila u napadima bespilotnih letjelica. Onda su nam rekli da ih je nekoliko ubijeno. Onda mo┼żda i 65. Ali kad je ubijen jedan ameri─Źki civil, odmah se organizirala tiskovna konferencija i dodijeljena je financijska kompenzacija.

Tijekom protesta protiv ubijanja crnih mladi─ça, u zatvoru su zavr┼íile grupe koje su protestirale. Tijekom protesta protiv izraelskog ubijanja vi┼íe od 2000 Palestinaca (me─Ĺu kojima je bilo i 550 djece), Obama je izraelskoj vojsci dao $225 milijuna pomo─çi. Njegova obrazovna politika zatvorila je stotine javnih ┼íkola, a umjesto njih otvorila ugovorne ┼íkole.

Ali mediji nisu prozvali predsjednika Obamu zbog ovih stvari. Umjesto toga, dobro pla─çeni govornici su ga hvalili. Ve─çina crnih glasnogovornika branila je njegovu ti┼íinu i zlo─Źine u ime rasnog simbolizma i vlastitih karijera.

Julian Assange, Edward Snowden, Chelsea Manning i drugi koji su otkrili istinu demonizirani su, a zlo─Źini koje su razotkrili uop─çe nisu spominjani”.

Milijuni deportiranih

“Obamin nedostatak hrabrosti da se suo─Źi s kriminalcima s Wall Streeta i napadi bespilotnim letjelicama doveli su do rasta desnog populizma kod ku─çe i islamisti─Źkih pobuna na Bliskom istoku.

Tijekom njegove administracije deportirano je više od 2,5 milijuna ljudi.

Bernie Sanders poku┼íao je stvoriti lijevi populizam, ali uni┼ítili su ga Hillary Clinton i Obama u namje┼ítenim predizborima ameri─Źke Demokratske stranke. Sad se nalazimo na ulasku u neo-fa┼íisti─Źku eru: neoliberalna ekonomija na steroidima, militaristi─Źka vlada ┼żeljna rata koja pori─Źe globalno zatopljenje.

“Koje tu┼żno naslje─Ĺe kandidata nade i promjena”, zaklju─Źuje West za Guardian.
 
(index.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,