Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Znanstvenici kažu da je početak rada prije 10 sati ujutro – SLIČNO MUČENJU!

Znanstvenici kažu da je početak rada prije 10 sati ujutro – SLIČNO MUČENJU!

rad-jutroDr. Paul Kelley, vodeći istraživač na Sveučilištu Oxford, nedavno je otkrio da je najčešći oblik modernog mučenja zapravo da se ljudi probude i počnu raditi prije 10 sati ujutro, nešto što utječe na veliku većinu ljudi

Naša tijela rade na biološki sat, poznat kao cirkadijurni ritam. To je naš tjelesni sat, i to je genetski unaprijed programirani ciklus koji regulira našu moždanu aktivnost, razina energije, proizvodnju hormona i percepciju vremena.

Od početka rada pa sve do 10 sati svaki dan, mi se znanstveno dokazano mučimo kroz neprirodno ometajući naš cirkadijurni ritam, tako da bacamo mnoge aspekte našeg zdravlja izvan ravnoteže.

Dr. Kelley kaže:

“Mi ne možemo promijeniti naš 24-satni ritam. Ne možete naučiti da se u određeno vrijeme probudite … vaša jetra i srce imaju različite obrasce i vi sada tražite da se zamijene dva ili tri sata.”

Kako se to dogodilo?

Predstavljen početkom 20. stoljeća, 8 satni radni dan bio je dizajniran oko maksimalizacije 24/7 produktivnosti tvornice, ne uzimajući u obzir prirodni ljudski tjelesni sat.

Međutim, naša drevna tijela su evoluirala oko dnevnog ciklusa sunčevih zraka, a ne oko ove moderne strategije poslovanja i trgovine! Dr. Paul Kelley, govoreći na britanskom Festivalu znanosti je rekao:

“Imamo društvo kojem fali sna” i “Ovo je međunarodni problem. Svatko pati, a ne mora.”

Njegova je ideja bila da se preseli vrijeme početka škole u Velikoj Britaniji od 8.30 na 10.00 sati.

Nakon testiranja ove teorije na odabranoj školi, nakon određenog vremena i daljnjeg vala ispita, nije bio iznenađen što je vidio da je prosutnost na nastavi poboljšana uz opću produktivnost škole – i što je najvažnije – učeničke ocjene su drastično porasle.

Ako bi prenijeti ovu ideju u ostale sektore društva, možete samo zamisliti poboljšanja.

Umjesto zombija premorenih radom i opijenih kavom koji rade u doba dana kada bi trebali još spati, imali bismo, naravno, produktivne, potpuno poletne, usmjerene društveno korisne sretne ljude.

Tvrtke koje se prisiljavaju svoje radnike da počnu raditi prije 10 sati pridonose ozbiljnim emocionalnim i fizičkim stresovima svojih zaposlenika te potiču dugoročne štetne zdravstvene rizike kao rezultat ovih strogih, nezdravih radnih navika.

Ovi obrasci mogu biti veliki razlog zašto prosječni američki potrošači piju više od 3 šalice kave svaki dan kako bi se probali držati budnima, što je više moguće. Stavite se u tu perspektivu, to je 40 milijardi dolara godišnje – na kavu!
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , ,