Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » NOVA VERZIJA: Nije kriv ledenjak? Kako je zapravo potonuo ‘Titanic’

NOVA VERZIJA: Nije kriv ledenjak? Kako je zapravo potonuo ‘Titanic’

titanic-potoniuceRazlog za potonu─çe “Titanica”, najve─çeg prekooceanskog broda svog vremena, mogao bi biti po┼żar u skladi┼ítu goriva, pi┼íe list “Independent” pozivaju─çi se na britanskog novinara Senane Molonija, koji je 30 godina

Molony tvrdi da je po┼żar na brodu izbio prije izlaska broda iz Sauthemptona i da su nekoliko tjedana neuspje┼íno poku┼íavali ga ugasiti. Za to vrijeme oplata broda se zagrijala, zbog ─Źega se sudar s ledenim brijegom, koji je doveo do tragedije, zavr┼íio tako lo┼íe.

“Independent” navodi da je novinar uspio analizirati fotografije snimljene prije po─Źetka putovanja “Titanica”. Na tom mjestu oplate, koja je kasnije o┼íte─çena uslijed sudara s ledenim brijegom, istra┼żiva─Ź je otkrio tragove ─Źa─Ĺe. Stru─Źnjaci su potvrdili da su tragovi vjerojatno nastali zbog po┼żara u jednom od skladi┼íta goriva na brodu.

Molony smatra da su vlasnici broda znali za po┼żar, ali su taj podatak sakrili od putnika. Posadi je nare─Ĺeno da ┼íuti o tom incidentu.

Kao rezultat po┼żara, oplata broda se na odre─Ĺenom mjestu zagrijala do temperature od oko 1.000 stupnjeva celzijusa, ┼íto je ─Źelik, koji je izgubio i do 75 posto snage, u─Źinilo iznimno krtim.

Kada je petog dana putovanja “Titanic” udario u ledeni brijeg, oplata nije izdr┼żala i na brodu je nastala ogromna rupa.

Zbog toga se ledeni brijeg ne mo┼że smatrati jedinim krivcem za katastrofu “Titanica” s kojim je 15. travnja 1912. godine potonulo vi┼íe od 1.500 ljudi.
 
(sputniknews.com)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , ,