Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » NOVA VERZIJA: Nije kriv ledenjak? Kako je zapravo potonuo ‘Titanic’

NOVA VERZIJA: Nije kriv ledenjak? Kako je zapravo potonuo ‘Titanic’

titanic-potoniuceRazlog za potonuće “Titanica”, najvećeg prekooceanskog broda svog vremena, mogao bi biti požar u skladištu goriva, piše list “Independent” pozivajući se na britanskog novinara Senane Molonija, koji je 30 godina

Molony tvrdi da je požar na brodu izbio prije izlaska broda iz Sauthemptona i da su nekoliko tjedana neuspješno pokušavali ga ugasiti. Za to vrijeme oplata broda se zagrijala, zbog čega se sudar s ledenim brijegom, koji je doveo do tragedije, završio tako loše.

“Independent” navodi da je novinar uspio analizirati fotografije snimljene prije početka putovanja “Titanica”. Na tom mjestu oplate, koja je kasnije oštećena uslijed sudara s ledenim brijegom, istraživač je otkrio tragove čađe. Stručnjaci su potvrdili da su tragovi vjerojatno nastali zbog požara u jednom od skladišta goriva na brodu.

Molony smatra da su vlasnici broda znali za požar, ali su taj podatak sakrili od putnika. Posadi je naređeno da šuti o tom incidentu.

Kao rezultat požara, oplata broda se na određenom mjestu zagrijala do temperature od oko 1.000 stupnjeva celzijusa, što je čelik, koji je izgubio i do 75 posto snage, učinilo iznimno krtim.

Kada je petog dana putovanja “Titanic” udario u ledeni brijeg, oplata nije izdržala i na brodu je nastala ogromna rupa.

Zbog toga se ledeni brijeg ne može smatrati jedinim krivcem za katastrofu “Titanica” s kojim je 15. travnja 1912. godine potonulo više od 1.500 ljudi.
 
(sputniknews.com)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , ,