Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » NAORUŽAVANJE BALKANA: Osim kupovine devet novih, Merkel će Srbiji donirati nekoliko Airbusovih vojnih helikoptera?

NAORUŽAVANJE BALKANA: Osim kupovine devet novih, Merkel će Srbiji donirati nekoliko Airbusovih vojnih helikoptera?

vucic-helikopterNjemačka će Srbiji donirati vojne napadačke helikoptere, piše britanski vojni magazin IHS Jane’s Defence Weekly pozivajući se na nepotvrđene izvještaje, četiri korištena Airbusova vojna helikoptera tipa ‘H145M’

Tako bi njihove zračne snage imale ukupno 10 helikoptera.

Magazin koji se bavi globalnim vojnim temama i aktivnostima vojne industrije, podsjeća i na nedavno potpisan ugovor kojim Srbija od kompanije Airbus Helicopters kupuje devet novih helikoptera ‘H145M’ – šest za vojsku i tri za policijske snage.

Naime, ministarstvo obrane i MUP Srbije potpisali su 28. prosinca u Beogradu s kompanijom Airbus Helicopters ugovor o nabavci devet helikoptera (H145M).

Kroz ovu nabavku Ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana Vojske Srbije i helikopterska jedinica MUP Srbije, opremaju se posljednjom generacijom helikoptera za izvršavanje najzahtjevnijih misija – transport, traganje i spašavanje, borbene misije, medicinske evakuacije, nadzor i promatranje…

Potpisani ugovor obuhvaća: nabavku devet helikoptera H145M s pripadajućim paketom logističke potpore (rezervni dijelovi, alati i dokumentacija), transfer tehnologije za održavanje i popravak nabavljenih helikoptera, zatim opremanje, obuku i certifikaciju Zrakoplovnog zavoda ‘Moma Stanojlović’ kao centra za održavanje helikoptera ‘Gazela’, kao i uključivanje Zavoda u remontnu mrežu kompanije Airbus Helicopters.

Ugovor predviđa i podršku srpskim kompanijama i znanstveno-istraživačkim institucijama u cilju pribavljanja relevantnih kvalifikacija i certifikata.
 

(jutarnji.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,