Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » IZLAZAK TURSKE IZ NATO – Velika pobjeda Rusije

IZLAZAK TURSKE IZ NATO – Velika pobjeda Rusije

putin-erdoganZbližavanje Moskve i Ankare izaziva ozbiljnu zabrinutost Zapada, jer bi daljnji razvoj odnosa dviju zemalja mogao dovesti do izlaska Turske iz NATO-a i da označi ogroman vanjskopolitički uspjeh Rusije, piše “Frankfurter Allgemeine Zeitung”

Raspored snaga na Bliskom istoku ponovno se promijenio pošto su Rusija, Iran i Turska zaključili sporazum o postizanju rješenja u Siriji koje nije vojno.

Ovaj događaj nije samo prekretnica u sukobu nego je pokazao i spremnost predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana smanjiti ambicije u regiji kako bi učvrstio vezu s Rusijom, navodi list.

Otopljavanje odnosa Moskve i Ankare bilo je teško zamisliti, jer su bilateralni odnosi bili praktično zamrznuti nakon što je tursko zrakoplovstvo studenom prošle godine oborilo ruski vojni avion u zračnom prostoru Sirije.

Erdogan je, ipak, dugo pokušavao pronaći način da se pomiri s Rusijom.

U lipnju se turski predsjednik ispričao zbog rušenja Su-24 i naglasio da je spreman učiniti sve što je moguće da bi se obnovili prijateljski odnosi dviju zemalja.

Nakon pokušaja državnog prevrata Erdogan je odlučno okrenuti zemlju ka Istoku, jer od Zapada nije dobio dovoljnu potporu, naglašava autor teksta.

Sada se suradnja Moskve i Ankare razvija munjevito. Erdogan je pokazao zainteresiranost za ruske sustave PRO, a Moskva je ukinula embargo na prehrambene proizvode i ponovo otvorila mogućnost za putovanja svojih turista u Tursku.

U listopadu su zemlje objavile da rade na plinovodu “Turski tok”, a u studenom je Erdogan izjavio da se Turska ne treba vezati za Europsku uniju, nego da surađuje s Kinom i Rusijom, piše list.

Uslijed toga u Moskvi sve ide “kao po loju”. Zahvaljujući Krimu, Rusija je ponovno postala dominantna sila na Crnom moru, a Erdogan će sada moći čuvati svoj put ka Sredozemnom moru, navodi list.

Ako Moskva uspije postići da Turska istupi iz NATO-a, bit će to najveća vanjskopolitička pobjeda Rusije, koja će prevladati čak i postignuća u Siriji, zaključuje autor teksta.
 
(vestinet.rs)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,