Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » SVE BLIŽA NOVISNOST PALESTINE? Izraelski ministar obrane traži hitno da Židovi napuste Francusku

SVE BLIŽA NOVISNOST PALESTINE? Izraelski ministar obrane traži hitno da Židovi napuste Francusku

ministar-obrane-izraelMinistar obrane Izraela Avigdor Lieberman pozvao je svoje sunarodnjake koji žive u Francuskoj da napuste tu zemlju, i to u svjetlu predstojeće konferencije o bliskoistočnom miru, priopćava “Jeruzalem post”

“Nastupilo je vrijeme da Židovi napuste Francusku – to nije vaša zemlja, vrijeme je za odlazak”, rekao je on.

Lieberman je tu konferenciju okarakterizirao kao “tribunal protiv Izraela”, čiji je cilj da nanese štetu zemlji i njenom statusu.

U siječnju će u Parizu biti organiziran forum koji će, prema riječima organizatora, reanimirati palestinsko-izraelski mirovni proces. Ujedno, Izrael je odbio sudjelovati na toj konferenciji i zamolio Francusku da je ne održi.

Netanjahu: Skoro nikakav kontakt sa 12 država zbog rezolucije

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu naložio je da se smanji skoro svaki diplomatski kontakt sa 12 država koje su podržale rezoluciju UN kojom se od Izraela zahteva da obustavi izgradnju naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, preneli su u nedelju izraelski mediji.

Prema najavama State departmenta, Netanjahu će se uskoro sastati sa ambasadorom SAD u Izraelu Danijelom Shapirom.

Kako prenosi izraelski „Haarec“, Netanjahu je Ministarstvu vanjskih poslova naredio da smanji „skoro svaki kontakt“ sa tih 12 država, dok je od ministara tražio da smanje posete tim zemljama.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojiolo je rezoluciju u petak, nakon što su SAD bile uzdržane, čime je omogućeno usvajanje prve rezolucije od 1979. godine, kojom se Izrael osuđuje zbog svoje politike naseljavanja.

Istovremeno, izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručio je danas da će učiniti „sve što treba“ kako bi osigurao da Izrael ne bude oštećen rezolucijom koja je ovog tjedna usvojena u UN.

Netanjahu je već naložio nekoliko osvetničkih koraka protiv zemalja koje su podržale rezoluciju, a svom kabinetu je danas rekao da Izrael razmatra „akcijski plan“ protiv UN, prenosi AP.

Otkazana je i posjeta ukrajinskog premijera, a američka agencija navodi da se to dešava u svetlu glasanja u svjetskoj organizaciji.

Izraelski premijer je ranije optužio odlazećeg predsednika SAD Baraka Obamu za „sraman potez“ u UN, nakon što su SAD bile uzdržane tokom usvajanja rezolucije, i poručio da se raduje saradnji sa svojim „prijateljem“ novoizabranim predsednikom SAD Donaldom Trumpom.

Odluku SAD da budu suzdržane, Netanjahu je nazvao „sramnom zasjedom“ protiv Izraela u UN.
 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,