Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » DOSTA JE TIRANIJE! Predsjednik Moldavije Igor Dodon naredio da se s njegove rezidencije skine zastava EU i pozvao sve da učine isto

DOSTA JE TIRANIJE! Predsjednik Moldavije Igor Dodon naredio da se s njegove rezidencije skine zastava EU i pozvao sve da učine isto

moldavija-predsjednikNAREDIO JE I DA WEB STRANICA ŠEFA DRŽAVE VIŠE NE BUDE NA RUMUNSKOM, VEĆ NA – MOLDAVSKOM JEZIKU

Nedavno su na izborima u Bugarskoj i Moldaviji pobijedile stranke koje su protiv Zapada, i koje će zemlju ponovo okrenuti prema Rusiji i obnoviti suradnju na svim planovima.

Novi predsjednik Moldavije – Igor Dodon – naredio je da se s njegove rezidencije skine zastava Europske unije.

Pored državne, nad parlamentom i vladom Moldavije još se vijori i zastava EU.

Dodon je istovremeno naredio da se verzija web stranice šefa države na rumunjskom jeziku zamijeni – verzijom na moldavskom koji se ne razlikuje mnogo od rumunjskog, ali se razlikuje.

Kabinet Dodona je objavio da on samo poštuje Ustav Moldavije i da “poziva sve da čine to isto”.

U Ustavu Moldavije je zapisano da je državni jezik zemlje “moldavski na bazi latinice”.

Međutim, Ustavni sud Moldavije je 5. prosinca 2013. za državni jezik proglasio – rumunjski. Pritom se pozvao na Deklaraciju o neovisnosti Moldavije u kojoj je zapisano da je jezik na kojem se govori u Moldaviji – rumunjski.

Dodon je za vrijeme predsjedničke kampanje obećavao da će uspostaviti strateško partnerstvo s Rusijom i vratiti njene proizvode na rusko tržište.
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , ,