Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PALA JO┼á JEDNA UTVRDA ZAPADA? Nakon Bugarske i Moldavije na vlast u Estoniji do┼íao proruski politi─Źar ─Źija stranka blisko sura─Ĺuje s Moskvom

PALA JO┼á JEDNA UTVRDA ZAPADA? Nakon Bugarske i Moldavije na vlast u Estoniji do┼íao proruski politi─Źar ─Źija stranka blisko sura─Ĺuje s Moskvom

estonia-rusijaEstonska predsjednica je za mjesto premijera kandidirala┬áJuri Ratasa, novog ─Źelnika tradicionalno proruske stranke lijevog centra koji je obe─çao da ne─çe mijenjati vanjsku politiku te dr┼żave koja je sve zabrinutija oko ruske agresije na njezinu regiju

Zabrinutost oko ruskih ekspanzionisti─Źkih ambicija na Baltiku i u isto─Źnoj Europi se poja─Źala nakon ┼íto je za novog ameri─Źkog predsjednika izabran┬áDonald Trumpkoji je davao zbunjuju─çe poruke o NATO-u kojeg dr┼żave balti─Źke regije vide kao glavnu za┼ítitu od Rusije.

Ratas je du┼żnost ─Źelnika Centristi─Źke stranke preuzeo ovog mjeseca. Ta stranka pod dosada┼ínjim predsjednikom┬áEdgarom Savisaarom┬ánije kritizirala vanjsku politiku ruskog predsjednika┬áVladimira Putina, te je imala dogovor o suradnji s njegovom strankom.

Usprkos tome, stranka se ne protivi Europskoj uniji i NATO-u, te je slabije povezana s Rusijom nego stranke u Moldaviji i Bugarskoj. Podr┼żava ju i ruska manjina u Estoniji koja ─Źini ─Źetvrtinu njezinog stanovni┼ítva.

“Uvjerena sam da ─çe Juri Ratas biti sposoban stvoriti sna┼żnu vladu koja je voljna djelovati. Trenutno usmjerenje Estonije u vanjskoj i sigurnosnoj politici trebalo bi ostati isto, a to su mi potvrdile vo─Ĺe svih triju stranaka”, priop─çila je predsjednica Kerti Kaljulaid.

Tri stranke koje planiraju stvoriti novu koalicijsku vladu u subotu su se slo┼żile kako ─çe nastaviti s vanjskom i sigurnosnom politikom pro┼íle vlade, u ┼íto je uklju─Źena podr┼íka sankcijama protiv Rusije, te nastavak izdvajanja dva ili vi┼íe posto BDP-a za obrambene tro┼íkove u NATO-u.

Novu koalicijsku vladu pod Ratasom podr┼żat ─çe najmanje dvije manje stranke, te ─çe imati ukupno 56 od 101 mjesta u parlamentu.

Estonija, Latvija i Litva su ─Źlanice Europske unije i Eurozone, te ovise o svojim NATO saveznicama koje ┼ítite njihov zra─Źni prostor. Od NATO-a o─Źekuju da na njihove teritorije idu─çe godine po┼íalje kopnenu vojsku kako bi se oja─Źala obrana protiv Rusije.

Ô×í BUGARSKA I MOLDAVIJA SE BUDE IZ LO┼áEG SNA: Porazi probriselskih i proameri─Źkih predsjedni─Źkih kandidata na izborima
 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,