Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » REVOLUCIONARNO: Teslin solarni krov će koštati manje od običnog krova, kaže Elon Musk

REVOLUCIONARNO: Teslin solarni krov će koštati manje od običnog krova, kaže Elon Musk

solarni-krovElon Musk sada kaže da će njihov solarni crijep koji proizvodi energiju biti jeftiniji od klasičnog, čak i ako se ne računa ušteda energije, a glavni izvor te razlike su puno niži troškovi transporta

Elon Musk je nedavno predstavio solarni crijep koji bi u njegovoj viziji budućnosti trebao zamijeniti ružne solarne panele na krovovima, a nedavno je najavio kako će njihov solarni krov u konačnici biti jeftiniji za proizvodnju i postavljanje od tradicionalnog krova – čak i prije nego se uračunaju uštede na energiji. To je Musk nazvao dodatnim bonusom.

Njegova kompanija Tesla Motors odobrila je preuzimanje kompanije SolarCity, a Musk je odmah suvlasnicima prenio napredak svojih inženjera koji bi mogao biti prava prekretnica u razvoju solarne energije. Ovakav crijep proizvodi se od stakla i izgleda gotovo jednako kao i klasičan, ali pritom proizvodi struju.

Prvi mu je cilj integrirati solarne krovove s takvim baterijama da će svakome od nas omogućiti da imamo svoj vlastiti izvor energije. Da bi u tome uspio, prvi korak mu je da, zbog njihove proizvodnje, integrira kompanije Tesla i SolarCity.

“Osnovno pitanje je: Želite li krov koji izgleda bolje, traje duplo dulje, jeftiniji je i – proizvodi električnu energiju” – upitao je Musk i dodao: Tko bi htio nešto drugo?

Kako piše Bloomberg, ovakav crijep i dalje će biti premium proizvod, kad stigne na tržište, usporediv s najkvalitetnijim crijepom.

No, Musk očekuje da će uštede doći od isporuke robe. Tradicionalni crijep je lomljiv, težak i glomazan s velikim troškovima transporta. Muskov crijep teži petinu klasičnog crijepa i lakše ga je transportirati.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(24sata.hr)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,