Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » BUGARSKA I MOLDAVIJA SE BUDE IZ LOŠEG SNA: Porazi probriselskih i proameričkih predsjedničkih kandidata na izborima

BUGARSKA I MOLDAVIJA SE BUDE IZ LOŠEG SNA: Porazi probriselskih i proameričkih predsjedničkih kandidata na izborima

bugarska-moldavijaBugarska i Moldavija, zemlje koje su uništene nakon socijalizma i dolaska prozapadne “demokracije” i kapitalizma, polako se bude iz ovog lošeg sna

Zapad – Europska unija, SAD i NATO – u dvije europske zemlje više neće moći švrljati kao što su to činili do danas.

Proruski orijentirani kandidati pobijedili su na predsjedničkim izborima u Bugarskoj i Moldaviji. Počela se vraćati u svoj normali položaj geopolitičkih opruga – na kojoj s u, iu Sofiji i u Kišnjevu, od raspada SSSR ruku držali Washington i Bruxelles.

Novoizbrani predsjednik Bugarske – general zrakoplovstva u rezervi Rumen Radev, koji je potukao kandidatkinju vladajuće partije GERB premijera Bojka Borisova – već je izjavio da računa na razvoj dijaloga s Rusijom.

Učinio je to na svojoj prvoj predsjedničkoj press-konferenciji:

“Produbljena dijalog s Rusijom dat će nam šansu da snizimo razinu konfrontacije i eskalacije napetosti. To će pomoći, nadam se, i normalizaciji situacije u Siriji i Ukraiini, što svi želimo”.

Radev je u nastavku naglasio: “Politika prema (antiruskim) sankcijama je u nadležnosti vlade, ali sam ja, kao predsjednik države, dužan voditi dijalog i tražim rješenje za taj problem zajedno s kolegama iz Europske unije, naročito sa onima među njima kojima se sankcije također ne sviđaju. Radit ću i sa našom vladom i sa kolegama iz EU na tom pitanju.”

Govoreći o unutarnjim prilikama, Radev je ocijenio:

“Unatoč svim prijetnjama apokalipsom, birači su danas glasali za promjene. Demokratija je danas u Bugarskoj pobijedila apatiju i strah. Negativna ocjena, koju je dobila vlast stvorila je novu političku situaciju, ali u njoj nema ništa dramatično”. (svaka sličnost sa američkim izborima je slučajna, čitaj. Soros)

Novi predsjednik Moldavije je lider Partije socijalista Igor Dodon koji osvaja oko 55 posto glasova, a kandidatkinja prozapadne stranke Djelovanje i solidarnost Maja Sandu oko 44,5 posto.

Dodon je dobio izbore, pored ostalog, na obećanju da će uspostaviti strateško partnerstvo s Rusijom, vratiti moldavsku robu na rusko tržište i “normalizirati suradnju (s Moskvom) u energetici”.

Njegova pobjeda je utoliko značajnija i dalekosežnija što je Sandu obećavala biračima jačanje odnosa s Rumunjskom i Ukrajinom i uspostavljanje strateškog partnerstva sa SAD.

Ona je, doduše, istodobno obećavala i “normalne i beskonfliktne odnose s Moskvom”.
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,