Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » 14. studenog SUPERMJESEC će biti najveći još od 1948. godine

14. studenog SUPERMJESEC će biti najveći još od 1948. godine

supermjesecU ponedjeljak 14. studenog uperite pogled prema nebu i potražite nikad veći i sjajniji Supermjesec, koji će ujedno biti na najmanjoj udaljenosti još od 1948. godine

Za one koji su propustili Supermjesec u listopadu, ovaj će i više nego nadoknaditi taj nebeski fenomen, a Mjesec će tada izgledati oko 14 posto veće i 30 posto sjajnije od uobičajenog punog Mjeseca. Ovo je i najbliže što će nam se Mjesec približiti do 2034. godine.

Kako dolazi do Supermjeseca?

Kako Mjesec ima eliptičnu orbitu, jedna strana, perigej, je oko 48.280 km bliže Zemlji od druge strane, apogeja.

Kada se Sunce, Mjesec i Zemlja poravnaju s perigejom okrenutim prema nama, a Mjesec je na suprotnoj strani Zemlje u odnosu na Sunce, Mjesec djeluje puno veći i sjajniji na našem nebu, te se naziva Supermjesec ili, preciznije, perigejski Mjesec.

Kako će 14. studenog Mjesec postati pun samo dva sata nakon što dosegne perigej, izgledati će veći nego što je bio i jednom u gotovo sedam desetljeća.

Puni Mjesec 14. studenog nije samo najbliži puni Mjesec ove godine, već i najbliži do sada u cijelome 21. stoljeću – izjavio je glasnogovornik NASA-e.

Puni Mjesec neće se ponovo ovoliko približiti Zemlji sve do 25. studenog 2034.

Nakon 14. studenog, još jedan Supermjesec, ali manji, očekuje nas 14. prosinca zajedno s kišom meteora Geminida. Kiša meteora bit će 5 do 10 puta manje vidljiva nego što bi inače bila.
 

 
(24sata.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,