Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » OBAMA ODLAZI! Sramotni transpacifički i transatlanski savezi TPP i TTIP – SU MRTVI!

OBAMA ODLAZI! Sramotni transpacifički i transatlanski savezi TPP i TTIP – SU MRTVI!

trump-obama-tpp-ttipNakon britanske odluke o napuštanju Europske unije, pobjeda Donalda Trumpa novi je veliki znak otpora svjetskog stanovništva globalizaciji i slobodnoj trgovini

Republikanski kandidat Donald Trump pobijedio je na izborima za funkciju predsjednika jedne od najvećih svjetskh ekonomija šireći poruke protiv slobodne trgovine i trgovinskih sporazuma za koje tvrdi da su štetili američkim radnicima.

Te poruke naišle su na odobravanje američkih glasača koji nisu osjetili ponovni rast američkog gospodarstva, te koje su privukla Trumpova obećanja o reviziji trgovinskih ugovora i povratku poslova, piše agencija France Presse.

Trumpova pobjeda stiže u vrijeme ključno za nekoliko sporazuma o slobodnoj trgovini poput Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP) između Europske unije i SAD-a.

“Globalna ekonomija se muči. Svi oni koje to pogađa smatraju da je za to kriva globalizacija”, tvrdi Seiji Katsurahata, ekonomist s tokijskog Dai-ichi Life Research Instituta, prenosi AFP.

S tim se slaže francuski ekonomist Thomas Piketty, poznat po knjizi nazvanoj “Kapital” koja tvrdi da ekonomska nejednakost raste dok investitori zarađuju više novaca od sveukupnog gospodarskog rasta. “Radnička klasa vjeruje kako posebice oni plaćaju troškove globalizacije”, rekao je Piketty za AFP.

Korporacije i njihovi interesi

Takve stavove vjerojatno potiče i činjenica da se o trgovinskim sporazumima raspravlja iza zatvorenih vrata, zbog čega se narod osjeća izdanim i u velikom broju prosvjeduje na europskim ulicama.

“Smatram da postoji mišljenje, koje je po meni točno, da su te trgovinske sporazume smislile korporacije za svoje interese”, naglasio je Nobelom nagrađeni ekonomist Joseph Stiglitz tijekom nedavnog posjeta Parizu.

Međunarodni pritisci da se sve više uklanjaju prepreke slobodnoj trgovini ogorčili su velik dio stanovništva u industrijskim državama koji su izgubili poslove ili im plaće stagniraju.

Na iznenađenje mnogih političkih vođa, bijes zbog imigracije i drugih naličja globalizacije u lipnju je rezultirao odlukom britanskih građana da napuste Europsku uniju.

MMF gura globalizaciju prema naprijed

S druge je strane Međunarodni monetarni fond (MMF), koji širenje slobodne trgovine vidi kao glavni pokretač globalnog ekonomskog rasta od kraja Drugog svjetskog rata, prošlog mjeseca pozvao svjetske čelnike da nastave djelovati u smjeru daljnje globalizacije.


“Znamo da se tijekom godina pokazalo da globalizacija djeluje, da je velikom broju ljudi donijela mnogo dobrobiti”, rekla je predsjednica MMF-a Christine Lagarde, dodavši kako “smatraju da nije vrijeme za protivljenje globalizaciji”.

No čini se da su joj se američki glasači ipak usprotivili.

Demokratska predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton čak je i pokušala iskoristiti bijes stanovništva protiv globalizacije napadajući Transpacifičko partnerstvo (TPP), sporazum o slobodnoj trgovini kojeg je ranije podržavala.

Ključan trenutak za Trumpovu pobjedu

Trumpova pobjeda stiže i u kritičnom trenutku za taj trgovinski sporazum između 12 država Azije, Oceanije i obiju Amerika. Sporazum je već potpisan, no još ga trebaju ratificirati američki zastupnici.

“TPP i TTIP su mrtvi”, smatra Paul Ashworth, glavni ekonomist u neovisnoj makroekonomskoj istraživačkoj agenciji Capital Economics.

Trump je obećao i da će mijenjati NAFTA-u, sporazum između SAD-a, Kanade i Meksika.

Holger Schmieding, ekonomist banke Berenberg, tvrdi kako će “Trumpova pobjeda pogoršati dosad relativno suzdržanu težnju prema protekcionizmu u zapadnom svijetu”. Rezultat toga, smatra Schmieding, je usporavanje potencijalnog gospodarskog rasta.

Francuska i Njemačka su iduće žrtve?

Iduće žrtve vala nezadovoljstva slobodnom trgovinom mogle bi biti Francuska i Njemačka koje iduće godine očekuju izbori.

Pariz je u utorak Berlinu poslao niz prijedloga kojim bi učinili trgovinske sporazume demokratskijima i transparentnijima.

“Europi danas prijete vrlo opasna unutrašnja iskušenja i tendencije”, rekao je francuski ministar trgovine Matthias Fekl govoreći o nekoliko krajnje desnih pokreta nastalih u Europi koji stječu sve veću popularnost na temelju nezadovoljstva nastalog zbog problema europskih ekonomija.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(dnevnik.hr)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , ,