Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » OBAMA ODLAZI! Sramotni transpacifi─Źki i transatlanski savezi TPP i TTIP – SU MRTVI!

OBAMA ODLAZI! Sramotni transpacifi─Źki i transatlanski savezi TPP i TTIP – SU MRTVI!

trump-obama-tpp-ttipNakon britanske odluke o napuštanju Europske unije, pobjeda Donalda Trumpa novi je veliki znak otpora svjetskog stanovništva globalizaciji i slobodnoj trgovini

Republikanski kandidat Donald Trump┬ápobijedio je na izborima za funkciju predsjednika jedne od najve─çih svjetskh ekonomija ┼íire─çi poruke protiv slobodne trgovine i trgovinskih sporazuma za koje tvrdi da su ┼ítetili ameri─Źkim radnicima.

Te poruke nai┼íle su na odobravanje ameri─Źkih glasa─Źa koji nisu osjetili ponovni rast ameri─Źkog gospodarstva, te koje su privukla Trumpova obe─çanja o reviziji trgovinskih ugovora i povratku poslova, pi┼íe agencija France Presse.

Trumpova pobjeda sti┼że u vrijeme klju─Źno za nekoliko sporazuma o slobodnoj trgovini poput Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP) izme─Ĺu Europske unije i SAD-a.

“Globalna ekonomija se mu─Źi. Svi oni koje to poga─Ĺa smatraju da je za to kriva globalizacija”,┬átvrdi Seiji Katsurahata, ekonomist s tokijskog Dai-ichi Life Research Instituta, prenosi AFP.

S tim se sla┼że┬áfrancuski ekonomist Thomas Piketty, poznat po knjizi nazvanoj “Kapital” koja tvrdi da ekonomska nejednakost raste dok investitori zara─Ĺuju vi┼íe novaca od sveukupnog gospodarskog rasta. “Radni─Źka klasa vjeruje kako posebice oni pla─çaju tro┼íkove globalizacije”, rekao je Piketty za AFP.

Korporacije i njihovi interesi

Takve stavove vjerojatno poti─Źe i ─Źinjenica da se o trgovinskim sporazumima raspravlja iza zatvorenih vrata, zbog ─Źega se narod osje─ça izdanim i u velikom broju prosvjeduje na europskim ulicama.

“Smatram da postoji mi┼íljenje, koje je po meni to─Źno, da su te trgovinske sporazume smislile korporacije za svoje interese”, naglasio je┬áNobelom nagra─Ĺeni ekonomist Joseph Stiglitz┬átijekom nedavnog posjeta Parizu.

Me─Ĺunarodni pritisci da se sve vi┼íe uklanjaju prepreke slobodnoj trgovini ogor─Źili su velik dio stanovni┼ítva u industrijskim dr┼żavama koji su izgubili poslove ili im pla─çe stagniraju.

Na iznena─Ĺenje mnogih politi─Źkih vo─Ĺa, bijes zbog imigracije i drugih nali─Źja globalizacije u lipnju je rezultirao odlukom britanskih gra─Ĺana da napuste Europsku uniju.

MMF gura globalizaciju prema naprijed

S druge je strane Me─Ĺunarodni monetarni fond (MMF), koji ┼íirenje slobodne trgovine vidi kao glavni pokreta─Ź globalnog ekonomskog rasta od kraja Drugog svjetskog rata, pro┼ílog mjeseca pozvao svjetske ─Źelnike da nastave djelovati u smjeru daljnje globalizacije.


“Znamo da se tijekom godina pokazalo da globalizacija djeluje, da je velikom broju ljudi donijela mnogo dobrobiti”, rekla je┬ápredsjednica MMF-a Christine Lagarde, dodav┼íi kako “smatraju da nije vrijeme za protivljenje globalizaciji”.

No ─Źini se da su joj se ameri─Źki glasa─Źi ipak usprotivili.

Demokratska predsjedni─Źka kandidatkinja Hillary Clinton┬á─Źak je i poku┼íala iskoristiti bijes stanovni┼ítva protiv globalizacije napadaju─çi Transpacifi─Źko partnerstvo (TPP), sporazum o slobodnoj trgovini kojeg je ranije podr┼żavala.

Klju─Źan trenutak za Trumpovu pobjedu

Trumpova pobjeda sti┼że i u kriti─Źnom trenutku za taj trgovinski sporazum izme─Ĺu 12 dr┼żava Azije, Oceanije i obiju Amerika. Sporazum je ve─ç potpisan, no jo┼í ga trebaju ratificirati ameri─Źki zastupnici.

“TPP i TTIP su mrtvi”, smatra┬áPaul Ashworth, glavni ekonomist u neovisnoj makroekonomskoj istra┼żiva─Źkoj agenciji Capital Economics.

Trump je obe─çao i da ─çe mijenjati NAFTA-u, sporazum izme─Ĺu SAD-a, Kanade i Meksika.

Holger Schmieding, ekonomist banke Berenberg, tvrdi kako ─çe “Trumpova pobjeda pogor┼íati dosad relativno suzdr┼żanu te┼żnju prema protekcionizmu u zapadnom svijetu”. Rezultat toga, smatra Schmieding, je usporavanje potencijalnog gospodarskog rasta.

Francuska i Njema─Źka su idu─çe ┼żrtve?

Idu─çe ┼żrtve vala nezadovoljstva slobodnom trgovinom mogle bi biti Francuska i Njema─Źka koje idu─çe godine o─Źekuju izbori.

Pariz je u utorak Berlinu poslao niz prijedloga kojim bi u─Źinili trgovinske sporazume demokratskijima i transparentnijima.

“Europi danas prijete vrlo opasna unutra┼ínja isku┼íenja i tendencije”, rekao je francuski ministar trgovine Matthias Fekl govore─çi o nekoliko krajnje desnih pokreta nastalih u Europi koji stje─Źu sve ve─çu popularnost na temelju nezadovoljstva nastalog zbog problema europskih ekonomija.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(dnevnik.hr)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , ,