Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » NASA: Asteroid bi uskoro mogao pasti na Zemlju, a Amerika će vas spasiti

NASA: Asteroid bi uskoro mogao pasti na Zemlju, a Amerika će vas spasiti

kometa-zemljaNASA i Barack Obama su početkom godine osnovala odjel za planetarnu obranu, Planetary Defence Coordination Office, koji se bavi otkrivanjem i praćenjem svemirskih objekata blizu Zemlje

“Potpuno smo nepripremljeni za iznenadni udar asteroida ili kometa”, upozorio je dr. Joseph Nuth iz NASA-e na konferenciji Američke geofizičke unije u San Franciscu.

Objasnio je da su veliki kometi ili asteroidi, onakvi koji bi mogli sa Zemlje izbrisati cijelu civilizaciju, vrlo rijetki, ali mogu se sudariti s planetom svakih 50 do 60 milijuna godina.

“S obzirom da je komet koji je izazvao izumiranje dinosaura udario prije 65 milijuna godina, možda smo malo i probili taj rok”, kazao je. “Najveći problem je taj što zapravo u ovom trenutku ne možemo ništa poduzeti da to spriječimo”, dodao je. Kometi uglavnom prolaze dosta udaljeni od Zemlje, no povremeno se ipak nađu u njezinoj blizini, piše Guardian.

Pripreme za planetarnu obranu

Posljednji bliski susret bio je 1996. godine, kada je komet na kraju udario u Jupiter, i zatim ponovno 2014. godine, kada je komet prošao vrlo blizu Marsa. Kako je komet otkriven samo 22 mjeseca ranije, da se kojim slučajem radilo o potencijalnom sudaru s Zemljom, ne bismo imali dovoljno vremena za lansiranje misije za skretanje putanje kometa.

“Priprema za lansiranje svemirske letjelice traje pet godina. Mi smo imali svega 22 mjeseca”, istaknuo je Nuth.

Američka NASA je negdje početkom 2016. godine osnovala odjel za planetarnu obranu, Planetary Defence Coordination Office, koji se bavi otkrivanjem i praćenjem svemirskih objekata blizu Zemlje.


NASA je otkrila da se 90 posto svemirskih objekata u blizini Zemlje veća od kilometra, odnosno veličine koja bi devastirala planet. Manja svemirska tijela također mogu biti prilično opasna. Od ukupno 1748 potencijalno opasnih asteroida, NASA je pronašla 874 asteroida veličine jednog kilometra.

Nuklearna bojna glava ili golemi top

Znanstvenica u Nacionalnom laboratoriju Los Alamos dr. Cathy Plesko kaže da postoje dva načina za obranu od asteroida: nuklearna bojna glava ili kinetički udarač, koji je, u biti, zapravo samo golemi top.

“Tehnologija topa je ustvari vrlo dobra tehnologija jer velikom brzinom presreće metu i zapravo je učinkovitija od eksploziva”, objasnila je.

“Međutim, kalibriranje topa potrajalo bi mnogo duže nego da se u svrhu obrane planeta posegne za nuklearnim oružjem. Problem je i što nemamo dovoljno informacija o tome što se nalazi u asteroidu ili kometu, objasnila je Plesko.

“Prema onome što znamo o fizici, i stijenama, i ledu, možemo tek otprilike nagađati.”
 

 
(telegram.hr)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,