Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Unatoč smjeni u Washingtonu, NATO ostaje na Balkanu za slučaj rata

Unatoč smjeni u Washingtonu, NATO ostaje na Balkanu za slučaj rata

nato-kolindaNATO spreman operativno intervenirati kako bi spriječio međuetnički sukob (kao i 1991.) i kako bi promovirao sigurnost i stabilnost na Balkanu

U reakcijama na povjerljivi dokument NATO-a o situaciji na zapadnom Balkanu, čije je glavne naglaske jučer ekskluzivno objavio Večernji list, iskusni hrvatski diplomati jučer su nam prenijeli dva dojma: prvo, da dokument pokazuje da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nije govorila napamet kad je nedavno upozoravala na opasnost koja prijeti hrvatskom susjedstvu od rastućeg vjerskog ekstremizma u BiH i destabilizirajućeg utjecaja Rusije na Republiku Srpsku te, drugo, da dokument pokazuje da je NATO spreman i dalje biti aktivan na jugoistoku Europe.

Poruka je da NATO, bez obzira na promjenu administracije u Washingtonu, ostaje relevantan i angažiran na jugoistoku Europe – rekao nam je jedan diplomatski izvor.

Podsjetimo, u povjerljivom dokumentu, čija je izrada dogovorena ljetos na summitu NATO-a u Varšavi i koji je usvojen na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a prošloga tjedna, jasno se navodi da je NATO spreman operativno intervenirati kako bi spriječio međuetnički sukob (kao i 1991.) i kako bi promovirao sigurnost i stabilnost na Balkanu.

Kao razlozi za zabrinutost ističu se dvije prijetnje: destabilizirajuće ponašanje Rusije i rastući ekstremizam i radikalizacija kao posljedica povratka tzv. stranih boraca iz Sirije i Iraka.

NATO savez želi otvoriti i novu razinu političke suradnje sa Srbijom, a ministar vanjskih poslova te zemlje Ivica Dačić preksinoć je u društvu ruskog ministra Sergeja Ivanova u Beogradu potvrdio da Srbija moli Rusiju da joj donira borbene zrakoplove Mig-29M2 i drugu vojnu opremu. Na pitanje novinara kakvu reakciju Bruxellesa očekuje na takvu vojnu suradnju s Rusijom, Dačić je planuo:

Kada NATO naoružava Hrvatsku, onda kažu da to nije ofenzivno i da nije upereno ni protiv koga, ali ja pitam protiv koga to Hrvatska može upotrijebiti ako ne protiv Srbije. Da neće gađati Beč, Budimpeštu ili Rim? A sporno je kad Rusija donira Srbiji vojnu opremu jer onda kažu da se mi spremamo za rat, a oni se spremaju za mir. Manite me više tih priča. Srbija je samostalna država, ne prijetimo nikome, ali nećemo dopustiti da itko ugrozi Srbiju ili Republiku Srpsku bez odgovarajuće reakcije Beograda – rekao je Dačić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić o donaciji ruske vojne opreme pregovarat će 21. prosinca u Moskvi, gdje će ga primiti ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

U NATO-ovu dokumentu, koji nastoji konstruktivno pristupiti Srbiji zagovarajući političku suradnju saveza s tom zemljom veću nego ikad prije, detektira se da Rusi djeluju kroz srpsko stanovništvo na Balkanu te da potiču remećenje euroatlantskog puta BiH tako što politički i gospodarski podržavaju Republiku Srpsku.
 
(vecernji.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,