Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Amerika naredila Grčkoj da zabrani ruskim brodovima ulazak u njihove luke. Grčka odgovorila: ‘NEMA ŠANSE!’

Amerika naredila Grčkoj da zabrani ruskim brodovima ulazak u njihove luke. Grčka odgovorila: ‘NEMA ŠANSE!’

ratni-brodMINISTARSTVO OBRANE: RUSIJA JE NAŠ SAVEZNIK, RUSIJA NIJE NAŠ PROTIVNIK, TO JE – ISLAMSKA DRŽAVA

Službena Atena je poručila Washingtonu i Barack Obami da nema namjeru da se savije pred njegovim zahtjevom da zabrani ulazak ruskih ratnih brodova u svoje luke.

Izvor u grčkom Ministarstvu obrane tim povodom je agenciji RIA Novosti rekao da će ruski brodovi moći i dalje uzimati gorivo i provijant u grčkim lukama i dodatno objasnio:

“Za Atenu je svaki pritisak na tom planu neprihvatljiv. Sve razgovore na tu temu smo prekinuli. Pozicija ministra obrane Grčke je jasna: Rusija nije naš protivnik, Rusija je naš saveznik. Naši protivnici su Islamska država i druge terorističke organizacije. I više nitko“.

Isti izvor je ruskoj državnoj agenciji potvrdio da je Obama, za vrijeme nedavnog posjeta Grčkoj, traži da se grčke luke zatvore za ruske brodove, ali je naglasio da “pritiska nije bilo”. Dodajući:

“Čak i da je Obama htio vršiti pritisak – mi o tome ne bismo ni razgovarali. Slično je bilo i povodom Cipra. Naš predsjednik (Prokopis Pavlopoulos) rekao je Obami da mi ne pristajemo ni da turske (okupacijske) trupe ostanu na Cipru ni na sustav garancija”.

Glasnogovornik grčke vlade Dmitris Tzanakopulos prethodno je ocijenio da Obamin zahtjev da se ruski brodovi drže izvan grčkih teritorijalnih voda i luka “nije tek izjava, već – pritisak”.
 
(fakti.org)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,