Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PRIJETNJA! Angela Merkel obećava da će osloboditi Internet od alternativnih medija

PRIJETNJA! Angela Merkel obećava da će osloboditi Internet od alternativnih medija

merkel-mediaNjemačka kancelarka Angela Merkel je objavila rat alternativnim medijima za koje kaže da su odgovorni za izmaklu kontrolu vlade nad javnosti

Merkel se pridružila zboru ostalih svjetskih lidera i velikih multi-nacionalnih medija koji žele osloboditi internet od web stranica alternativnih medija, pod krinkom “borbe protiv lažnih vijesti”.

Govoreći u parlamentu, Merkel tvrdi da se javno mišljenje odmaklo suviše daleko od politike establišmenta, tvrdeći da nezavisne vijesti predstavljaju opasnost za nacionalnu sigurnost.

“Nešto se promijenilo – globalizacija koja se provodi u svijetu političkih rasprava se odvija u potpuno novom medijskom okruženju. Mišljenja se više ne formiraju na način kao prije 25 godina”, rekla je.

“Danas imamo lažne web stranice, botove, trolove – koje su se regeneriraju, jačajući mišljenja javnosti s određenim algoritmima i moramo se naučiti nositi s njima”, rekla je Merkel.

Merkel (62), je rekla da bi izazov za demokrate bio da “moramo dosegnuti i potaknuti ljude – moramo se suočiti sa ovim fenomenom, a ako je potrebno …. i regulirati ga.”

Rekla je da podržava inicijativu desne Vlada lijeve-desne koalicije da iskorjeni “govor mržnje” na društvenim medijima zbog “zabrinutosti oko stabilnosti poznatog reda u društvu”.

“Populizam i političke krajnosti rastu u zapadnim demokracijama”, upozorila je.

Prošli tjedan, Google i Facebook je izjavio da će ukinuti prihode od oglasa lažnim vijestima nakon američke predizborne kampanje u kojoj je “globalna dezinformacijska industrija” možda utjecala na ishod glasovanja.

No, analitičari medija kažu da je potrebno puno više da se zaustavi snažan fenomen viđen od strane nekih stručnjaka (čitaj, plaćenika masovnih medija i establišmenta) kao prijetnja samoj demokraciji.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,