Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » HAKIRALI SLU┼áALICE: Pretvorili ih u mikrofon da vas prislu┼íkuju

HAKIRALI SLUŠALICE: Pretvorili ih u mikrofon da vas prisluškuju

slusaliceIzraelski stru─Źnjaci pokazali su da se slu┼íalice uklju─Źene u ra─Źunalo mogu ‘hakirati’ kako bi se pretvorile u mikrofon i na taj na─Źin jednostavno snimali razgovori oko njih

Skupina znanstvenika pokazala je da se va┼íe obi─Źne slu┼íalice mogu jednostavno ‘hakirati’ i pretvoriti u mikrofon ┼íto bi hakeri mogli iskoristiti da vas prislu┼íkuju.

Tehni─Źki se nisu hakirale same slu┼íalice, ve─ç su znanstvenici sa izraelskog sveu─Źili┼íta Ben Gurion napravili kod koji je omogu─çio hakiranje ra─Źunala.

Tim su kodom mogli ra─Źunalu narediti da ulaz za slu┼íalice postane ulaz za mikrofon, odnosno iskoristili su funkcije RealTek codeca koji dolazi s ve─çinom mati─Źnih plo─Źa.

To im je omogu─çilo da slu┼íalice koje su normalno uklju─Źene u svoj izlaz na ra─Źunalu postanu mikrofon i snimaju zvukove oko sebe. U testu su koristili Sennheiserove slu┼íalice, a rezultat je bio prili─Źno dobar te se razgovor i sa ┼íest metara udaljenosti mogao dobro ─Źuti.

Dok softver Sepake(a)r nije namjerno dizajniran kako bi bio maliciozan, ve─ç da se doka┼że teorija, prijetnja koju predstavlja je stvarna. Voditelj projekta Mordechai Guri za Wired je rekao da ljudi ne razmi┼íljaju o ovakvoj ranjivosti privatnosti i kako nas se sve mo┼że pratiti.

Oni su ovo radili na ra─Źunalima, ali bi se mobiteli, tableti i drugi ure─Ĺaji mogli iskoristiti za sli─Źne napade.

Nakon ┼íto smo vidjeli i da Mark Zuckerberg prekriva web kameru na laptopu, ovo je o─Źito jo┼í jedna stvar na koju bi oni opsjednuti privatno┼í─çu morali paziti u budu─çnosti.
 

 
(24sata.hr)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , ,