Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » KOLINDA KITAROVIĆ Å OKIRALA I HRVATE I SRBE: ‘Srbijo, dobro doÅ”la u NATO!’ Za borbu protiv Rusije!

KOLINDA KITAROVIĆ Å OKIRALA I HRVATE I SRBE: ‘Srbijo, dobro doÅ”la u NATO!’ Za borbu protiv Rusije!

kitarovic-natoHrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da danaÅ”njem svijetu treba viÅ”e, a ne manje NATO-a, i poručila je da će biti prva osoba koja će poželjeti dobrodoÅ”licu Srbiji ako uđe u NATO

Ona je dodala da vjeruje da će se to i dogoditi i istaknula da treba ubrzati politiku otvorenih vrata prema novim članicama, piÅ”e Sputniknews.

“Crna Gora će postati članica za nekoliko mjeseci, ali Å”to je s Makedonijom? Kontroverze oko imena ne mogu biti važnije od sigurnosne situacije”, rekla je Kitarović.

Naglasila je i da smatra da će novoizabrani američki predsjednik Donald Trump nastaviti suradnju u Sjevernoatlantskom savezu.

Ona je na panelu o NATO-u u sklopu Međunarodnog sigurnosnog foruma u kanadskom gradu Halifaxu ocijenila da će Trump, nakon inauguracije i upoznavanja s informacijama, međunarodnim obvezama koje SAD ima prema NATO-u i činjenicama da danaÅ”nja situacija u svijetu zahtjeva Sjevernoatlantskom suradnju, ostaviti pozitivno nasljedstvo u tom Paktu.


“Vjerujem da ćemo u budućnosti pronaći zajednički jezik, ali sam suglasna i sa činjenicom da trebamo ispunjavati naÅ”e obveze, počevÅ”i od moje države Hrvatske”, poručila je Kitarović, aludirajući na trampu izjave tijekom predsjedničke kampanje kojima je dovodio u pitanje načela na kojima počiva NATO i pozvao saveznike da ulože viÅ”e u Savez.

Dodala je i da je prisustvovala posljednjem summitu NATO-a u VarÅ”avi, gdje je uvidjela da je Hrvatska jedna od rijetkih država koja nije povećala svoja izdvajanja za obranu.

“Za mene tu nije riječ o troÅ”kovima, nego o investicijama, te o ispunjavanju međunarodnih obveza”, rekla je Kitarović i izrazila zadovoljstvo Å”to Vlada Hrvatske ozbiljno pristupa međunarodnim obvezama i novom konceptu nacionalne sigurnosti.

Govoreći o “ruskoj prijetnji”, ona je rekla da tu zemlju neće “uplaÅ”iti milijarde dolara ulaganja” u obranu, kao i da su potrebne “solidarnost i brze i okretne reakcije na rusko djelovanje”.

“PogreÅ”ka koju smo napravili s Krimom i Ukrajinom je bila u tome Å”to smo bili prespori u svojem odgovoru”, smatra Kitarović i poručuje da “Rusija nije smisao postojanja, neprijatelj ili suparnik NATO-a”, već da s njom treba surađivati.
 
(Tanjug,sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,