Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » KOLINDA KITAROVI─ć ┼áOKIRALA I HRVATE I SRBE: ‘Srbijo, dobro do┼íla u NATO!’ Za borbu protiv Rusije!

KOLINDA KITAROVI─ć ┼áOKIRALA I HRVATE I SRBE: ‘Srbijo, dobro do┼íla u NATO!’ Za borbu protiv Rusije!

kitarovic-natoHrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarovi─ç izjavila je da dana┼ínjem svijetu treba vi┼íe, a ne manje NATO-a, i poru─Źila je da ─çe biti prva osoba koja ─çe po┼żeljeti dobrodo┼ílicu Srbiji ako u─Ĺe u NATO

Ona je dodala da vjeruje da ─çe se to i dogoditi i istaknula da treba ubrzati politiku otvorenih vrata prema novim ─Źlanicama, pi┼íe Sputniknews.

“Crna Gora ─çe postati ─Źlanica za nekoliko mjeseci, ali ┼íto je s Makedonijom? Kontroverze oko imena ne mogu biti va┼żnije od sigurnosne situacije”, rekla je Kitarovi─ç.

Naglasila je i da smatra da ─çe novoizabrani ameri─Źki predsjednik Donald Trump nastaviti suradnju u Sjevernoatlantskom savezu.

Ona je na panelu o NATO-u u sklopu Me─Ĺunarodnog sigurnosnog foruma u kanadskom gradu Halifaxu ocijenila da ─çe Trump, nakon inauguracije i upoznavanja s informacijama, me─Ĺunarodnim obvezama koje SAD ima prema NATO-u i ─Źinjenicama da dana┼ínja situacija u svijetu zahtjeva Sjevernoatlantskom suradnju, ostaviti pozitivno nasljedstvo u tom Paktu.


“Vjerujem da ─çemo u budu─çnosti prona─çi zajedni─Źki jezik, ali sam suglasna i sa ─Źinjenicom da trebamo ispunjavati na┼íe obveze, po─Źev┼íi od moje dr┼żave Hrvatske”, poru─Źila je Kitarovi─ç, aludiraju─çi na trampu izjave tijekom predsjedni─Źke kampanje kojima je dovodio u pitanje na─Źela na kojima po─Źiva NATO i pozvao saveznike da ulo┼że vi┼íe u Savez.

Dodala je i da je prisustvovala posljednjem summitu NATO-a u Var┼íavi, gdje je uvidjela da je Hrvatska jedna od rijetkih dr┼żava koja nije pove─çala svoja izdvajanja za obranu.

“Za mene tu nije rije─Ź o tro┼íkovima, nego o investicijama, te o ispunjavanju me─Ĺunarodnih obveza”, rekla je Kitarovi─ç i izrazila zadovoljstvo ┼íto Vlada Hrvatske ozbiljno pristupa me─Ĺunarodnim obvezama i novom konceptu nacionalne sigurnosti.

Govore─çi o “ruskoj prijetnji”, ona je rekla da tu zemlju ne─çe “upla┼íiti milijarde dolara ulaganja” u obranu, kao i da su potrebne “solidarnost i brze i okretne reakcije na rusko djelovanje”.

“Pogre┼íka koju smo napravili s Krimom i Ukrajinom je bila u tome ┼íto smo bili prespori u svojem odgovoru”, smatra Kitarovi─ç i poru─Źuje da “Rusija nije smisao postojanja, neprijatelj ili suparnik NATO-a”, ve─ç da s njom treba sura─Ĺivati.
 
(Tanjug,sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,