Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » TE┼ŻAK UDARAC ZA KORPORACIJE: Slovenci dobili ustavno pravo na pitku vodu, voda progla┼íena neprofitnim resursom

TE┼ŻAK UDARAC ZA KORPORACIJE: Slovenci dobili ustavno pravo na pitku vodu, voda progla┼íena neprofitnim resursom

parlament-slovenijaZastupnici slovenskog parlamenta u ─Źetvrtak su izglasovali promjenu ustava kojem je gra─Ĺanima zajam─Źeno pravo na pitku vodu kao javno dobro

Odluku koju su zastupnici izglasovali potrebnom dvotre─çinskom ve─çinom pozdravio je premijer Miro Cerar, rekav┼íi da je slovenska voda zdrava i pitka, izvori i zalihe vode su veliki, ┼íto je va┼żno budu─çi da to postaje sve dragocjeniji prirodni resurs.

Njena ─çe za┼ítita u ustavu onemogu─çiti eventualne pritiske za komercijalizaciju vodoopskrbe kojima bi zemlja mogla biti izlo┼żena od stranih dr┼żava ili multinacionalnih kompanija, rekao je Cerar.

“Na┼ía je poruka da ┼żelimo da nam djeca i unuci ┼żive i ─Źistom okoli┼íu i piju zdravu slovensku vodu koja ─çe ostati na┼ía”, kazao je Cerar.

Za prvu ustavnu promjenu od dolaska Cerarove vlade na vlast prije dvije godine glasovalo je 64 zastupnika, troje vi┼íe od potrebne minimalne ve─çine, no dio oporbe izjavio je kako je sve predstava za javnost i da parlament ima i va┼żnijih stvari za odlu─Źivanje.

Ustavnom ─Źlanku o za┼ítiti vode, za koju se navodi da je javno dobro kojim ─çe upravljati dr┼żava preko lokalnih zajednica, sada ─çe se prilagoditi i niz zakonskih rje┼íenja i propisa, kako bi dopuna postala operativna.

U prihva─çenom ustavnom amandmanu navodi se da svatko ima pravo na pitku vodu, da svim resursima vode upravlja dr┼żava, te da izvori vode nisu roba podlo┼żna tr┼żi┼ítu nego namijenjeni odr┼żivoj vodoopskrbi i doma─çinstvima.

Pravo gra─Ĺana na pitku zdravu vodu od sada osigurava dr┼żava, i to na neprofitnoj osnovi preko lokalnih zajednica i ovla┼ítenih komunalnih slu┼żbi.

Ô×í GENERALNI DIREKTOR ┼áVICARSKE KOMPANIJE NESTLE: ÔÇśVoda nije ljudsko pravo!ÔÇÖ
 
(jutarnji.hr)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , ,