Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » POVIJESNA ODLUKA: Haški tribunal će proglasiti Pentogon i CIA-u ratnim zločincima?!

POVIJESNA ODLUKA: Haški tribunal će proglasiti Pentogon i CIA-u ratnim zločincima?!

afganisatan-vojskaTužitelj Međunarodnog kaznenog suda Fatu Bensuda ima razloge za pretpostavku da su CIA i američki vojnici u Afganistanu krivi za mučenja i druge ratne zločine

“U ovom trenutku dostupna informacija pruža opravdane razloge da se vjeruje da su članovi Oružanih snaga SAD i američke Centralne obavještajne uprave za vrijeme ispitivanja uhićenih pribjegli načinima koji su, po mišljenju povjerenstva, ratni zločini, uključujući mučenje, surovo obraćanja, vrijeđanje dostojanstva ličnosti i nasilje”, naveo je tužitelj u godišnjem izvještaju, koji se tiče preliminarne istrage.

U dokumentu piše o navodnim ratnim zločinima, koje su izvršili američki vojnici u razdoblju od svibnja 2003. do siječnja 2015. godine protiv najmanje 61 osobe, a pri tome se navodi da je najveći broj zločina mogao biti izvršen 2003. i 2004. godine.

Navedeno je i da su pripadnici CIA-e navodno, koristili mučenje, surovo i neprimjereno obraćanje protiv 27 zatvorenika na teritoriju Afganistana, Poljske, Rumunjske i Litve, u razdoblju od prosinca 2002. do ožujka 2008. godine.

Kao i u slučaju s američkim vojnicima, većina navodnih zločina se dogodila 2003. i 2004. godine.
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,