Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » KLIMATOLOZI U SLU┼ŻBI GLOBALISTA NAJAVLJUJU: Balkanu prijete nam su┼íe kakve nisu vi─Ĺene 900 godina! Ovakve stvari su mijenjale tijek povijesti

KLIMATOLOZI U SLU┼ŻBI GLOBALISTA NAJAVLJUJU: Balkanu prijete nam su┼íe kakve nisu vi─Ĺene 900 godina! Ovakve stvari su mijenjale tijek povijesti

susa-klimaAko ve─ç nisu pogodili globalno zagrijavanje kroz svoju redovitu propagandu jer se ljudi ─Źude sve hladnijim ljetima i blagim zimama, vrijeme je da znanstvenici objave svoj novi plan manipulacije, a to je su┼ía

Sredozemlje o─Źekuju do sada nevi─Ĺeni pritisci na prirodne resurse koji su posljedica klimatskih promjena, pa one moraju na razumljiv na─Źin biti predstavljene ┼íiroj javnosti, re─Źeno je na trodnevnom skupu mediteranskih novinara i klimatskih stru─Źnjaka koji je po─Źeo u petak u marokanskom gradu Marake┼íu, istodobno kada i UN-ova konferencija o klimatskim promjenama COP22.

Dana┼ínjim odnosom utje─Źemo na klimu kakva ─çe biti za trideset godina, a Mediteran i Balkan je jedno od podru─Źja na kojem se o─Źekuju najve─çe posljedice, pa je potrebno omogu─çiti svim ljudima da se znaju za┼ítititi, te izvr┼íiti pritisak na donositelje odluka da ozbiljno shvate upozorenja, kazao je u ime suorganizatora skupa, direktor IUCN-a za Sredozemlje┬áAntonio Troya.

Marokanski klimatolog┬áMohammed-Sa├»d Karrouk┬árekao je da “nova klima” zna─Źi pomicanje toplih podru─Źja prema sjevernom polu i trajnu nestabilnost klimatskih prilika koje smanjuju mogu─çnost predvi─Ĺanja. To su bili uzroci da je, primjerice, 2015. u zapadnom dijelu SAD-a bila su┼ía, a u isto─Źnom poplave, dok su iste godine marokanske dijelove pustinje zahvatile poplave, kazao je Karrouk.

Predsjednik Euro-mediteranskog centra za klimatske promjene┬áAntonio Navarra objasnio je da su klimatske promjene slojevite i dalekose┼żne te da me─Ĺu neke malo poznate posljedice spada i pojava nedostatka kisika u moru. Do nje mo┼że dovesti podudarnost nekoliko uzroka, a mo┼że imati velike posljedice na ┼żivot u moru.

Pove─çanje temperature od dva stupnja izazvat ─çe u nekim dijelovima svijeta smanjenje i do 30 posto raspolo┼żive koli─Źine vode, a pored koli─Źine smanjuje se njezina kvaliteta i pove─çavaju zahtjevi za vodom, kazao je direktor u Francuskom nacionalnom centru za znanstvena istra┼żivanja┬áJoel Guiot.

Isto─Źni Mediteran suo─Źen s naj─Źe┼í─çim su┼íama u zadnjih 900 godina

Dodao je da se isto─Źni dijelovi Mediterana, koji su popri┼íte aktualnih ratova, suo─Źavaju s najve─çom u─Źestalosti su┼ía u zadnjih 900 godina. Su┼íe su mijenjale tijek povijesti, kazao je i naveo podatak po kojem je ondje prije 3200 godina vladala 300-godi┼ínja su┼ía, ┼íto koincidira s pojavom piratskog naroda poznatog pod imenom Morski ljudi.


Na Drugom skupu okoli┼ínih novinara novinskih agencija u Sredozemlju direktor Instituta za za┼ítitu vla┼żnih podru─Źja Mediterana┬áJean Jalbert┬ánajavio je da se u Sredozemlju o─Źekuje dosad nevi─Ĺen pritisak na prirodne resurse, na kojemu je i sada ekolo┼íki otisak razvoja gotovo dvostruko ve─çi nego drugdje u svijetu.

Od deset zemalja s najve─çim ekolo┼íkim otiskom na vodu, pet ih je na Mediteranu: Portugal, ┼ápanjolska, Italija, Gr─Źka i Cipar, a 82 posto potro┼ínje vode ju┼żnomediteranskih zemalja odlazi na poljoprivredu, kazao je Jalbert.

O vrijednosti vla┼żnih stani┼íta, poput mo─Źvara i delta govori podatak po kojem zauzimaju svega ┼íest posto svjetske vodene povr┼íine, a daju otprilike jednu ─Źetvrtinu, odnosno 24 posto primarne produkcije svih ekosistema, kazao je Jalbert, napomenuv┼íi da su to ujedno i najugro┼żenija stani┼íta.

Klimatske promjene prijete istrebljenju vrsta u vla┼żnim stani┼ítima; ugro┼żena i Dalmacija

Tijekom 20. stolje─ça uni┼ítena je polovica povr┼íine vla┼żnih stani┼íta, a me─Ĺu danas postoje─çim vla┼żnim stani┼ítima 30 posto je umjetnih, kazao je Jalber i zaklju─Źio da klimatske promjene prijete istrebljenjem brojnih vrsta u sredozemnim vla┼żnim stani┼ítima, najvi┼íe u ┼ápanjolskoj, Izraelu i Dalmaciji u Hrvatskoj.

Profesor ekonomije iz Venecije Roberto Roson radio je makroekonomske procjene utjecaja klimatskih promjena na gospodarstva pojedinih zemalja, te kazao da bi porast temperature od tri stupnja umanjio šest posto poljoprivrede u Izraelu i Turskoj, te šest i pol posto turizma na Malti.

Marokanska oceanografinja┬áMaria Snoussi┬áocijenila je da mediteranske zemlje rade nepromi┼íljene zahvate na obalama mora, pri ─Źemu se odri─Źu neizmjernih benefita koje daju prirodne obale i jo┼í moraju sanirati ┼ítete koje nastaju erozijama obala.

Na sva ta opterećenja ekosistema dolaze klimatske promjene, pa bi upravo one trebale biti prilika da se promijeni odnos prema prirodi i okolišu, kazala je Snoussi na skupu kojem je cilj povećati kapacitete izvješćivanja o klimatskim promjenama na Sredozemlju.

U nastavku skupa predvi─Ĺeno je predstavljanje Vodi─Źa Okoli┼íno izvje┼í─çivanje na Mediteranu i online platforme koje ─çe koristiti okoli┼ínim novinarima.

Suorganizatori skupa su Udru┼żenje novinskih agencija Sredozemlja (AMAN) i ┼ápanjolska novinska agencija (EFE).
 
(jutarnji.hr)

Filed under: KLIMA · Tags: , , , , ,