Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » UN JE POSTAO LIGA NARODA! Rusija izbaÄena iz Vijeću za ljudska prava UN-a, dok je teroristiÄka Saudijska Arabija ponovno izabrana

UN JE POSTAO LIGA NARODA! Rusija izbaÄena iz Vijeću za ljudska prava UN-a, dok je teroristiÄka Saudijska Arabija ponovno izabrana

ljudska-prava-unRusija izgubila na izborima u Vijeću za ljudska prava UN-a (UNHRC) po prvi put od osnutka vijeća 2006. godine

Za dlaku ju je prestigla strane Hrvatska – dok je nedvojbeno najveći zagovornik terorizma u svijetu, Saudijska Arabija, ponovno je izabrana u vijeće unatoÄ snažne osude od strane globalne organizacije za ljudska prava.

Hrvatska je u petak, nakon Å¡to su su izbrojeni glasovi svih 193 država Älanica Opće skupÅ¡tine UN-a, zahvaljujući tomu Å¡to je u tajnom izjaÅ¡njavanju dobila dva glasa viÅ¡e od Rusije, prvi puta izabrana za Älanicu Vijeća za ljudska prava UN-a. Osim Å¡to je Rusija tijesno izgubila od Hrvatske, poražena je i od MaÄ‘arske koja je dobila Äak 32 glasa viÅ¡e.

Tako je Opća skupÅ¡tina izabrala dvije nove Älanice Vijeća za ljudska prava iz IstoÄne Europe, a Rusija je prvi puta ispala iz tog Vijeća. U Älanstvo su, meÄ‘u ostalim, ponovno izabrane SAD, Velika Britanija, Kina, Saudijska Arabija… Prvi put se dogodilo da jedna stalna Älanica Vijeća sigurnosti nije izabrana u Vijeće za ljudska prava koje je osnovano 2006. Å¡to je ozbiljno politiÄko poniženje za Moskvu.

Presudno je bilo bombardiranje Aleppa

InaÄe, viÅ¡e meÄ‘unarodnih udruga za ljudska prava zalagalo se i protiv izbora Saudijske Arabije u Vijeće, ali se na kraju Rijad ipak nekako provukao. Izbacivanjem iz Vijeća za ljudska prava UN-a, meÄ‘unarodna zajednica zadala je težak udarac Moskvi.

Predstavnik Rusije u UN-u Vitalij Ćurkin zakljuÄio je kako je razlog poraza to Å¡to je njegova zemlja puno izloženija utjecajima meÄ‘unarodne diplomacije nego li Hrvatska i MaÄ‘arska.

Izaslanik UN-a za Siriju Gerard van Bohemen iz Novog Zelanda komentirao je pak kako vjeruje da je pri izbacivanju Rusije iz Vijeća važnu ulogu odigralo njeno ponaÅ¡anje u Siriji, a posebice bombardiranje grada Alepa. Vijeće za ljudska prava uspostavljeno je rezolucijom Opće skupÅ¡tine UN-a 2006. godine, s mandatom jaÄanja promicanja i zaÅ¡tite ljudskih prava na globalnoj razini kao i razmatranja stanja ljudskih prava u svim zemljama svijeta.

Vijeće broji 47 država Älanica, a ponekad ga se opisuje kao galeriju najvećih krÅ¡itelja ljudskih prava. Naime, Älanice Vijeća su, meÄ‘u ostalim, i Ekvador, El Salvador, Kirgistan, Nigerija, Paragvaj, Filipini, Burundi, Venecuela… AfriÄke države imaju u Vijeću 13 mjesta, azijske 13, latinoameriÄke 8, Zapadna Europa i ostale države 7, dok IstoÄna Europa ima 6 mjesta. ÄŒlanstvo u Vijeću traje tri godine, a njime upravlja Biro u kojemu su predsjednik i Äetiri potpredsjednika.

Kako se danas osjeća gospodin Sergej Lavrov

Po ocjeni službenog Zagreba izbor u Vijeće za ljudska prava veliki je uspjeh hrvatske diplomacije koja je prepoznata po svom zalaganju za zaÅ¡titu ljudskih prava, “za sve ljude, u svim okolnostima i bez diskriminacijeâ€. Budući da Vijeće ima važnu ulogu u istraživanjima krÅ¡enja ljudskih prava u pojedinim državama, utjecaj, pa i odgovornost Hrvatske, istiÄe se, bitno će ojaÄati.

To će takoÄ‘er biti, zakljuÄuje se, novi poticaj Zagrebu da nastavi s promicanjem nacionalnih prioriteta, kao Å¡to su zaÅ¡tita prava djeteta i osoba s invaliditetom te, posebice, zaÅ¡tita prava žena u njihovim najranjivijim kontekstima, borbi protiv diskriminacije žena i nasilja nad njima.

TakoÄ‘er, Hrvatska će intenzivirati borbu protiv svih oblika diskriminacije i zloÄina iz mržnje, kao i na uÄinkovitu zaÅ¡titu svih žrtava u sukobima Å¡titeći dostojanstvo i pravo na život svake ljudske osobe. InaÄe, i SAD su svojedobno doživjele sliÄne udarce kao sada Rusija.

Prvo 2001. nisu bile izabrane u Komisiju za ljudska prava, koja nije tako znaÄajna kao Vijeće za zaÅ¡titu ljudskih prava UN-a, i to ponajprije zbog odnosa tadaÅ¡njeg ameriÄkog predsjednika George Busha spram Kine, Kube, Palestine, a potom 2006. nisu bile primljene ni u MeÄ‘unarodnu pravnu komisiju…

Tada je državni tajnik SAD-a Colin Powell, opisao kako je “njegova zemlja ostavila malo krvi na poduâ€, pa se vjerojatno danas sliÄno osjeća i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Human Rights Watch i Amnesty International proizvedene su podržali zajedniÄku izjavu ranije ove godine u kojoj su osudili Saudijsku Arabiju za “užasane prekrÅ¡aje” u Jemenu, gdje su optuženi za ratne zloÄine bombardiranja Huthi pobunjenika – Å¡to je rezultiralo smrću preko 4.000 civila. Obje organizacije pozvale su da Saudijska Arabija, Älan vijeća od 2006. godine bude suspendirana iz UNHRC-a, ali bez uspjeha.

Da podsjetimo, Ujedinjeni narodi su osnovani 1945. godine radi na kriminalnim temeljima i neuÄinkovitoj organizaciji Lige Naroda.
 
(telegram.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,