Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » VIKTORU ORBANU JE PREKIPILO: Mađarska će tužiti Europsku uniju!

VIKTORU ORBANU JE PREKIPILO: Mađarska će tužiti Europsku uniju!

orban-migrantiMađarska će tužiti Europsku komisiju i opirati se uvodenju obvezujućih kvota za prihvat migranata za zemlje članice EU ako Bruxelles to pitanje ne skine s dnevnog reda, poručio je u petak mađarski premijer Viktor Orban

Orban je rekao da će njegova vlada upotrijebiti nedavno održani referendum na kojem je većina glasača odbacila migrantske kvote.

Taj referendum međutim nije pravno obvezujući zbog nedovoljnog broja izašlih, podsjetio je Reuters.

Orban je naveo da je sada po tom pitanju nastala “pat pozicija” i da bi premijer Slovačke, zemlje koja trenutno predsjedava EU, Robert Fico treba predložiti rješenje do sljedećeg summita EU u prosincu.

Ako Europska komisija ne odustane od ideje kvota, onda ćemo se opirati … nećemo provesti odluku EU, tužit ćemo Komisiju – naglasio je Orban u izjavi za državnu radio stanicu.

Bit će ozbiljne pravne debate o tome da li strani državljani mogu biti nametnuti narodu neke države članice EU protiv njene volje. To će biti velika borba i zbog toga nam je potrebna izmjena ustava – poručio je Orban.

Prema njegovim riječima, odluka o prihvaćanju migranta je pitanje nacionalnog suvereniteta.

Orban je dodao da bi želio da sljedećeg mjeseca bude potvrđena promjena ustava kojim bi se zabranilo naseljavanje migranata u Mađarskoj.
 
(Tanjug)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , ,