Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » SVI AMERIČKI SAVEZNICI STALI SU UZ TERORISTE? U masnovnom napadu na uporište Asadove vojske sudjelovali zajedno s radikalnim ogrankom Al-Qaede

SVI AMERIČKI SAVEZNICI STALI SU UZ TERORISTE? U masnovnom napadu na uporište Asadove vojske sudjelovali zajedno s radikalnim ogrankom Al-Qaede

alep-putin-obama1Sve pobunjeničke skupine u Siriji pokrenule su zajednički napad na uporišta vojske predsjednika Bashar al-Assada, zbog čega bi mogli trajno izgubiti potporu Sjedinjenih Američkih Država

Pobunjeničke snage oko glavnog grada Sirije ispalile su stotine projektila na zapadni dio Aleppa, pod kontrolom provladinih snaga, u žestokom napadu čiji je cilj razbiti opstadu istočnog dijela grada, u kojem se nalaze brojne pobunjeničke skupine.

Politički je problem u tome što u zajedničkom napadu sa pobunjenicima sudjeluju i islamisti Al-Nusra fronte “umjerene oporbe”, radikalne skupine izrasle iz sirijskog ogranka al-Qaede, koju zapadne države smatraju terorističkom organizacijom.

Američki državni tajnik John Kerry već je nekoliko puta izjavio kako se pobunjeničke skupine moraju distancirati od Al-Nusra fronte, inače će ih se smatrati legitimnim metama.

Suradnju s Al-Nusra frontom potvrdio je i glasnogovornik umjerene pobunjeničke skupine Fastaqim, koji je izjavio kako “sve revolucionarne fakcije, bez iznimke, sudjeluju u bitci”.

Kako prenosi BBC, najnoviji razvoj događaja znači da su pobunjenici ostali bez podrške zapadnih država.

Sirijski opservatorij za ljudska prava koji se sastoji od jednog čovjeka koji živi u Velikoj Britaniji koja se naziva nevladininom udrugom koja izvještava o ratnim zločinima u Siriji, tvrdi kako je u najnovijem napadu pobunjenika poginulo više od 15 civila, dok ih je 100 ranjeno.

Napad na zapadni Aleppo potaknuo je Rusiju da ponovno pokrene svoju kampanju zračnih napada, a bombardiranju pobunjeničkih položaja uskoro će se pridružiti i ruska flota, koja je na putu prema Sredozemnom moru.

U sirijskom ratu, koji ulazi u svoju šestu godinu, do sada je poginulo nekoliko stotina tisuća ljudi, a oko 50 posto svih građana napustilo je svoje domove.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,