Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Američka aviokompanija dobila pravo vagati debele putnike da bi se onemogućilo rušenje aviona

Američka aviokompanija dobila pravo vagati debele putnike da bi se onemogućilo rušenje aviona

debeli-covjek-avionHawaiian Airlines je upravo dobio potvrdu od američkog ministarstva prometa da može izvagati putnike zajedno s njihovom prtljagom prije ukrcavanja

Ranije ove godine Hawaiian Airlines je uveo ovu praksu, nakon čega su uslijedile pritužbe nekih putnika. No ministarstvo je odobrilo njihovu odluku, prenosi Mirror.

Manja mogućnost rušenja aviona

Umjesto da putnici sami biraju sjedalo, avioprijevoznik sada nakon njihovog vaganja sam raspoređuje mjesta u avionu, kako bi težina bila pravilno raspoređena. Na taj se način, kažu iz Hawaiiana, može učinkovitije spriječiti mogućnost rušenja aviona.

Jedan putnik, David Haleck, požalio se nakon što se morao izvagati: “Naravno da Hawaiian kaže da se radi o sigurnosnom problemu ali, znate, raspoređivanje težine… jesmo li onda letjeli nesigurno sve ove godine?”

Žalbe o rasnoj diskriminaciji

Drugi su se požalili da se radi o rasnoj diskriminaciji jer se praksa odnosi samo na jedan let: Honolulu-Pago Pago. Na toj ruti lete pretežno Samoanci, koji su jedan od statistički najdebljih naroda na svijetu.

Međutim, kako je glasnogovornik Hawaiiana objasnio za Independent, radilo se samo o šestomjesečnom istraživanju koje je nedavno završeno.

S praksom vaganja putnika neće nastaviti. Međutim, ovo otvara prostor drugim avioprijevoznicima da uvedu sličnu praksu.
 

(index.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,